close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Седем или девет партии в парламента - правителство на косъм
©
10:56 / 15.10.2024
340
"Виждаме мобилизация на ДПС-Ново начало, на Борисов ще му е трудно, но този път ще опита да състави правителство. Ако данните са такива, каквито са сега, и в 51-ото НС влязат 7 партии, може да се мине на косъм с 2+ партии за съставянето на правителство. Ако влезе някоя от по-малките формации, може да се отиде към 3+ и дори четвърта партия за по-голяма стабилност. При девет партии пък има по-голяма възможност за маневриране. Но това са математиките, а разликите са идеологическите съвместимости". Това коментира политологът от "Галъп" Първан Симеонов пред Нова тв по повод междинните данни от резултатите на партиите в предизборната кампания.

Ако "Възраждане" са втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство, допълни политологът.

"Този път партиите ще се опитат да съставят правителство, защото и ГЕРБ знае, че няма на какво повече да разчита, за ПП-ДБ да не говорим, те виждат, че отдолу се появяват радикали и, ако това продължава така, в един момент ще го отнесат всички", коментира Симеонов. Според него е важно и колко монолитно ще реагира ПП-ДБ на правителство с ГЕРБ.

"Има значение второто място, защото "Възраждане" може да вземе втория мандат при провал на първия. Ако те изпъкнат втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство – "ето, радикалите растат".

"Не е ясно и състезанието между двете ДПС-та. От една страна ще имаме мобилизация при "ДПС - Ново начало", но нямаме информация дали ще сработи мобилизация или етнизация при "Алианс за права и свободи" например. Не знаем какво ще стане и в Турция, защото там не се мерят нагласи", допълни Симеонов. От друга страна - ниската активност прави демоскопските методи не толкова ефективни.

Немного висока активност се очаква – около 2 млн. души, т.е. 30-35% избирателна активност. Много неясноти, само една яснота – ниска избирателна активност. Такова ниско гласуване ще изкриви представителността.

"На Борисов ще му е най-трудно – от едната страна накрая е Радев, от другата – Пеевски", смята Симеонов, който каза, че Пеевски има влияние и в ГЕРБ. Засега ИТН, ПП-ДБ и ДПС-Доган са отхвърлили възможност за коалиция с Пеевски. Въпросът е и колко монолитно ще реагира ПП-ДБ към опцията за кабинет с ГЕРБ. Възможно е да се стигне до разцепление и ГЕРБ да работи само с ДБ.

Има 3,1%, които се канят да гласуват с "Не подкрепям никого".


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.