close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Параграф 22 с ДПС-тата, решава съдът
©
18:00 / 05.09.2024
866
"ЦИК не може да вземе решение за ДПС. Получава се "Параграф 22". Това обясни пред проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Централната избирателна комисия прие документите и на двете враждуващи крила в Движението. Групата на Доган отива на изборите под името "Демокрация, права и свободи – ДПС". Тя ще се яви в коалиция със СБОР и Земеделски народен съюз. Групата на Пеевски ще участва във вота с партиите "Български глас" и "Новите лидери". Това ще стане, ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции. Централната избирателна комисия поиска от двете враждуващи крила да докажат, че партия ДПС не е част от тях. 

Единственият изход е двете враждуващи фракции на ДПС да участват в изборите не като коалиция с други партии, а като физически лица, които просто да бъдат включени в листите, обясни проф. Калинов.

"Ако те не се разберат и настояват на абревиатурата "ДПС", няма как да стане. Т.е. забравяме за ДПС като абревиатура. Ако не го направят, тогава ЦИК трябва да отхвърли регистрацията и Административният съд да решава. Мисля, че  ЦИК ще прехвърли решаването на въпроса към Административния съд. Ако той бъде последователен, най-вероятно ще реши и двете да не участват в изборите, ако настояват на абревиатурата". 

Това, което ЦИК не може да направи, е да  регистрира и двете, отбеляза той. 

"Това е ситуация, която създава доста главоболия. До края няма да е ясно кой има право да участва в листите".

"Централната избирателна комисия не трябва да бъде на едно място с НС и депутатите", отбеляза проф. Калинов.

Той посочи основните проблеми, които трябва да реши ЦИК преди вота. 

"Важно е за изборите да се уточнят параметрите на това, което наричаме недействителен глас. Изтича гаранцията на принтерите. Те ще започнат по-често да гърмят. Освен това няма строга процедура по валидиране на софтуера".
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.