close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Избори на 27 октомври, ако второто правителство на Главчев мине
©
12:49 / 22.08.2024
1069
Сблъсък между президента Румен Радев и служебния министър-председател Димитър Главчев се породи тази сутрин при връчването на Главчев на втори проучвателен мандат за служебен кабинет.

"През времето на вашия първи мандат като служебен премиер, върху ръководеното от вас правителство се зародиха съмнения за политически зависимости. Вие отрекохте, но с този мандат можете да го докажете. В настоящата ситуация трябва да бъда конкретен - настоявам вашето правителство да издигне в свой приоритет противодействието срещу купения вот", каза Радев, като недопустимо за поста, който заема, си послужи със слухове, за да обвини действащия министър председател в политически зависимости.

"Вие имате мисия да организирате в пълна степен държавата в борбата срещу това уродливо явление", продължи с атаките Радев като подчерта: "Очаквам до понеделник да ми представите състав на министерски съвет, който убедително да се вписва в тази мисия, за да мога да издам указ за съставяне на служебно правителство и в същия ден да положите клетва в НС."

Димитър Главчев реагира мълниеносно и отхвърли съмненията, които в думите на Радев звучат като обвинения: "Няма от какво да се срамувам, защото правителството е изпълнило основната си задача - да организира честни и прозрачни избори. Димитър Главчев категорично отрече обвиненията на държавния глава: "Спекулации за политически зависимости могат да се правят, когато са свързани с политическа агитация. Не видях много друг тип работа в НС, но не е моя работа да ги критикувам. Ние сме република с парламентарна форма на управление. Винаги съм изповядвал идеята и тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване на живота на българските граждани и с вас доказахме, че може да е така".

Главчев не влезе в заядливия тон на президента, прояви такт и мъдрост и като държавник подчерта: "Ще се постарая всичко, което вършихме досега, да го вършим по-добре. Това е естествен човешки стремеж".

Димитър Главчев даде да се разбере, че не е глух и сляп за това, което става в обществото и ще реагира по подобаващ начин: "Следя внимателно какво се случва в обществото и какви са обществените нагласи и основната ми задача ще бъде да се свали политическото напрежение, тъй като е на доста високо ниво, а това не е от полза за никого".

"Ще изпълня възложеното и в понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и мисля, че до голяма степен ще бъдат оправдани очакванията на всички. Можете да очаквате взаимодействие", заключи Главчев в отговор на заръката на Радев.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.