close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ: Група от 39 депутати не може да казва какво ще става
©
15:37 / 16.07.2024
736
Скептични сме, че парламентарна група с 39 депутати може да диктува на обществото. Така от ГЕРБ-СДС отговориха на призива на ПП-ДБ. Формацията предложи на останалите парламентарни групи обединение около декларация, в която се искат 7 неща, между които приемане на нов закон за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия, на омбудсман, закон за личния фалит, промени в службите. 

Представители на ПП-ДБ поискаха на среща с президента Радев в понеделник да отложи с до три месеца връчването на втория мандат, а през това време да се работи по посочените в декларацията им закони. Сачева определи искането на ПП-ДБ към президента като "меко казано странно".

Нашата позиция остава непроменена - няма да подкрепим правителство с втория и третия мандат, подчерта Деница Сачева. И отсече: "Няма смисъл да ги губим времето, по-честно е да има нови избори!"

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС уточни, че поканата за разговор по обявените в декларацията приоритети е изпратена от Божидар Божанов и е адресирана до лидера на ГЕРБ Бойко БорисовДеница Сачева и Теменужка Петкова, депутати от ГЕРБ-СДС, се явиха пред медиите, за да съобщат становището на парламентарната група по тази идея на ПП-ДБ.

“Защо се считат за безапелационен победител и нравопоучават всички останали партии, когато дори изгубиха 300 000 гласа на последните избори?", попита риторично Сачева.

ПП-ДБ да спрат да се провъзгласяват за единствени борци с корупцията, посочи и Теменужка Петкова.

"За да имаме реални резултати, трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, каза Петкова. И заяви, че не е коректна заявката на ПП, че те са единствената антикорупционна партия и сега с предложената декларация "ще тестват" останалите. "Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв, под маската за борба с корупция се прави точно обратното", продължи Петкова и припомни скандалите, в които ПП са били замесени, най-шумният от които бе в митниците с пачките и пудела, напомни и скандала "Джемкорп".

Представителите на най-голямата група в парламента заявиха, че ще разговарят с колегите си, защото това изисква парламентаризмът. "Трябва да провеждаме разговори! Трябва да водим диалог, и то активен! Темите, които са описани като приоритети в декларацията, остават и наши. Такива, по които сме убедени, че трябва да се работи и да намерим общо решение", подчерта Деница Сачева.

Сачева обяви, че срещата ще е утре в парламента. В нея ще участват Надежда Йорданова, Людмила Илиева, Божидар Божанов от страна на ПП-ДБ и Рая Назарян, Росен Желязков и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

“През изминалите две седмици получихме поредица от разнопосочни послания от ПГ на ПП-ДБ. Ние зададохме тона за диалог и желание да провеждаме разговори, в които да търсим пресечни точки за съвместни политики. На нашата покана дори не получихме и писмен отказ. Той дойде през медиите. Впоследствие беше заявено, че ще са категорична опозиция, минахме през представени идеи за технически кабинети и очевидно сега виждаме някаква наченка на зряло поведение, което изисква истински разговор по приоритети и политики", каза в началото на изложението си Деница Сачева.


Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.