close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Доган или Пеевски - надцакването ще продължи до изборите
©
21:45 / 17.08.2024
923
За първи път в почти 35-годишната си партийна история ДПС е изправена пред реални проблеми преди избори, които заплашват резултата и бъдещето ѝ. Откритата война в партията продължава повече от месец, без признаци за явно надмощие на някой от лагерите, а решителната битка се очертава в най-неподходящия момент - по време на предизборна кампания. Ралица Фичева от "Дневник" представя фактическата страна на процедурните битки в ДПС:

Притиснато от предстоящия в края на октомври пореден предсрочен вот, движението ще трябва да вземе ключови решения - дали Делян Пеевски ще продължи да е лидер, или Ахмед Доган ще надделее и той ще бъде изключен; кой ще определи кандидатдетутатските листи и съответно - бъдещите депутати на партията; как ще осигури гласове, за да има достатъчно голяма група и да продължи да бъде фактор за следваща управленска конфигурация. Според наблюдатели лесният отговор би бил във формалното разделяне и явяването на двете крила поотделно на изборите. Другият - овладяване на партията преди вота, е далеч по-труден, но пък би бил решаващ за бъдещето.

Засега по всичко изглежда, че решенията ще бъдат оставени за последния възможен момент, а финалната дума за съдбата на партията ще има съдът.

Как се изключва партиен лидер

Конфликтът в ДПС ескалира на 10 юли, когато почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и петима негови приближени. Това доведе до разцепването на парламентарната група, в която 25 депутати останаха верни на почетния лидер, а други 22 предпочетоха действащия. Разделението обхвана и партията. Очаквано, Пеевски, който беше наложен на поста си лично от Доган, отказа да си тръгне и въпросът за бъдещето му остана в ръцете на колективните органи на партията. Затова и в последния месец най-често задаваният въпрос в ДПС е кога ще бъде свикан Централния съвет (ЦС), който има правомощието да изключва членове от движението.

Самият Пеевски не е на това мнение: "Който иска да си прави Централни съвети, да си ги прави. Аз съм председател на ДПС. Прочетете устава, този съвет не решава нищо", заяви Пеевски преди време, а негови съмишленици лансираха тезата, че промени в ръководството, включително отстраняване на лидери, може да прави единствено Националната конференция, която е върховния орган на партията и която избира лидера.

Юристи, с които "Дневник" разговаря, посочиха, че според текстовете в устава, тезата на Пеевски е вярна. Според тях теоретично има начин той да бъде отстранен с решение на Централния съвет, но това е сложен и трудно изпълним ход. Той изисква съпредседателят първо да бъде временно изключен от партията за срок не повече от година на основание "опит за нарушаване единството на партията и създаване на разкол между членовете" или за "проявена безотговорност към поверени му материални ценности и документи". Втората стъпка е да се задейства разпоредбата, според която при трайна невъзможност на председателя да изпълнява своите правомощия, ЦС определя с решение негов заместник, който да изпълнява задълженията му до провеждане на Национална конференция.

Специалистите коментираха, че освен труден, подобен вариант е и спорен, тъй като по същите клаузи могат да бъдат изключени и депутатите около другия съпредседател Джевдет Чакъров.

Съществува и трета възможност - Пеевски да бъде отстранен от местната организация, в която членува, което да даде основание да бъде изключен и от партията. Според юристи обаче тази хипотеза е твърде "хлъзгава" заради тълкуванието кой има право да изключва член на ръководството. Представители на ДПС пък смятат, че това няма как да се случи, тъй като по техни думи Пеевски е член на организацията в с. Бабяк, общ. Белица - родното село на кмета на общината и негов близък съратник Радослав Ревански.

Групата ми (не) е по-голяма от групата ти

Депутатите около Доган се надяват, че няма да се стигне до гласуване в Централния съвет и казват, че почтеният председател все още очаква Пеевски да подаде доброволно оставка.

Според говорители на крилото на Пеевски причината за това била, че Доган не може да си осигури необходимото мнозинство за свалянето на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат. Наскоро главният редактор на изданието rodopi24.com Илхан Андай, който в последните месеци публично защитава тези, сходни с тези на Пеевски, заяви, че доскоро подкрепящите почетния председател били 133 човека срещу 100-105 за Пеевски, но в последните дни имало обръщане на резултата.

От лагера на Доган отричат и казват, че забавянето се дължи на динамиката около опитите за съставяне на правителство - първо се чакала развръзката около третия мандат, а сега - указа за насрочване на изборите. След като президентът обяви датата, Централният съвет ще може се събере, за да започне подготовка за него, като преди това отстрани и Пеевски, казват от фракцията.

Неофициално в лагера на Доган се опасяват, че Пеевски може да осуети присъствието на част от членове на съвета и да бламира заседанието, което не може да започне, ако не присъстват две трети от членовете - 161.

Евентуално решение за отстраняване на Пеевски изисква обикновено мнозинство - повечето от присъстващите, членове на съвета, но засега не е известно какво е разположението на силите в разширеното ръководство. Липсва дори публична информация за състава на органа, в който по устав влизат депутатите от ДПС, представителите на областните съвети на партията и на младежката организация, 86 членове, избрани от Националната конференция и 35 , предложени от съпредседателите.

Ключово за резултата може да се окаже тълкуванието дали отстранените от парламентарната група на ДПС депутати (всички те са от лагера на Доган - бел. авт.), имат право да участват в Централния съвет.

Според юристи, с които "Дневник" разговаря, изключените и от местните организации народни представители като Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов не би трябвало да участват, защото нямат никакъв статут. Те биха могли да обжалват това пред контролната комисия, но по информация на "Дневник" не са го направили, защото смятат отстраняването си за нелегитимно. Според тях само по-висшестоящ орган като ЦС може да прекрати членството им в местна организация.

На полето на юридическите битки

Ако изключването на Пеевски мине успешно през Централния съвет, промените в ръководството на движението трябва да бъдат вписани в регистъра на партиите и това дава няколко възможности за ответна реакция: Пеевски би могъл да обжалва отстраняването си пред контролната комисия на ДПС, а след това и пред Софийския градски съд. Същевременно би могъл да поиска спиране на процедурата по вписване с жалба пред Върховния касационен съд.

Обжалването не спира изпълнението на решението на Централния съвет, но оспорването на регистрацията би блокирала отстраняването. Обичайният срок за произнасяне на съда по нея е две седмици, но практиката показва, че може да се проточи.

Ако предсрочният вот е на 20 октомври, каквато заявка даде президентът, крайният срок за регистрацията на партиите ще бъде 6 септември. Това означава, че ако кръгът около Доган искат да се яви на изборите без Пеевски, трябва да прокара решение за изключването му най-късно до края на август. Съдилищата пък са във ваканция официално до 1 септември и дотогава няма да има кой да отрази в партийното дело промените.

Чии ще са листите

Според партийния устав Джевдет Чакъров и Делян Пеевски представляват партията "заедно и поотделно", така че всеки от двамата има право да внесе документите в комисията без съгласието на другия. Юристи прогнозираха, че заради принципа "Първият по време е първият по право", ще се стигне до надпревара между двата лагера, като решаващ фактор може да се окаже времето за събиране на изискваните за регистрацията 2 500 подписа. Те допускат, че загубилият надпреварата ще обжалва регистрацията пред Върховния административен съд (ВАС), който ще трябва да се произнесе в тридневен срок.

Председател на ВАС е Георги Чолаков, за когото лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов обяви, че е бил обгрижван от Пеевски.

От лагера на Доган смятат, че няма да се стигне до такъв развой, защото всички решения за явяването на партията на изборите, включително регистрацията ѝ, се взимат от Централния съвет. За Централната избирателна комисия обаче няма значение как партията е взела решенията, достатъчно е при внасянето на документите да са изпълнени изискванията на закона, казват юристи.

От самата комисия не пожелаха да коментират въпроса пред "Дневник" и заявиха, че едва след насрочването на изборите, ще бъде взето решение за документите, които ще се изискват при регистрацията.

Всеки за себе си или дебнене до последно

За да се избегне битка на съдебния фронт в разгара на предизборна кампания, най-лесно би било двете фракции да се явят с отделни листи. Това би могло да стане като единият от двата лагера участва във вота с регистрацията на ДПС, а другият - с регистрацията на партия-мандатоносител.

Какъвто и вариант да бъде избран, двете крила в партията ще се борят до последно за името ДПС, което им гарантира разпознаваемост сред избирателите. За да се подсигури, фракцията около Доган направи постъпки за регистрация на още една марка - "ДПС - Движение за права и свободи". Джевдет Чакъров нарече действията около регистрацията ѝ "формалности", но пред "Дневник" негов колега неофициално ги определи по-скоро като "превантивна мярка".

Юристи прогнозират, че ако не се стигне до явяване поотделно, предстои надцакване до последно при регистрацията на партийните листи.

Ако изборите са на 20 октомври, крайният срок за посочване на кандидатите за 31-те избирателни района ще бъде 18 септември. До изтичането му партиите могат да правят промени и това означава, че за окончателна ще се смята последната по време внесена кандидатдепутатска листа.

Ключово значение ще има кои са представителите на ДПС в районните избирателни комисии, тъй като те биха могли да информират единия или другия лагер за вече подадени документи. Заради изпадането на движението до четвърта по численост група в парламента, този път партията ще има по-малко членове в комисиите, тъй като по закон представителството е според големината на парламентарните групи. Членовете на районните комисии пък се предлагат от кметовете и областните структури на ДПС.

Ралица Фичева, "Дневник" 
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.