close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
България като част от пържолата
©
16:10 / 15.02.2024
872
С интерес следя дебата между политическите партии за това дали е важно да имаме пълноправен министър на външните работи или не, пише Боян Радойков, дипломат, бивш международен служител на ООН и доктор по политически науки в Сорбоната.

Днес вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е на посещение в Париж. По време на визитата си ще се срещне с министъра на външните работи на Франция Стефан Сежурне и ще изнесе лекция във френския Национален институт за публична администрация. Добре е за нея да посети Франция точно сега и да се увери сама в значението, което се отдава тук на външната политика. Никога досега Франция не е имала министър-председател, който да изпълнява едновременно и двете функции.Този опит за важността на външните работи може да я мотивира да се откаже от това недомислие да съчетава от март месец двете отговорни длъжности.

Трябва да се гледа трезво и без политически страсти. Има голямо значение кой и как заема високите държавни постове.Това важи по принцип, но особено за времето, в което живеем. 

Преди няколко дни един експерт, паникьосан от идеята на Тръмп да изостави държавите, които не изпълняват финансовите си ангажименти към НАТО, изригна ужаса си по френската телевизия, използвайки следната метафора – “светът се управлява от хищници, а Европа е тяхната пържола".

Е, България очевидно е също част от пържолата и затова подчертавам, че е належащо страната да бъде управлявана от компетентни и представителни хора.

Моята прогноза е, че разумът ще надделее и че г-жа Габриел ще се откаже от идеята да заеме и двата поста. Имената, които се спрягат за министър на външните работи, са добре известни. Повечето от тях имат спорни биографии.

А и логиката все пак изисква да има известна приемственост в провежданата досега държавна политическа линия. Като се има предвид, че политиката е изкуството на възможното и изхождайки от принципа на по-малкото зло, в настоящия контекст, ако не се стигне до крайна позиция на обструкция от страна на ГЕРБ, Денков има всички шансове да получи поста министър на външните работи и да запази комбинацията си с Габриел, която изглежда функционира сравнително добре.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.