close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Борисов: Съжалявам, но отиваме на избори
©
10:16 / 24.06.2024
934
"Съжалявам, но отиваме на избори. ИТН вече казаха, че няма да подкрепят ГЕРБ за кабинет. Чувам само заклинания и кой колко е велик", отбеляза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултациите при президента Румен Радев.

"Избирателите на ГЕРБ, които са ни дали преднина, не искат ГЕРБ да побеждава и да управляват експерти, ГЕРБ да носи пасивите, а друг да ни представлява", изтъкна с основание Борисов.

Според него единственият шанс за кабинет остава с първия мандат. "Няма как с втория или третия. Нито е логично, нито е правилно, нито можем да го обясним на своите избиратели", обясни той. И посочи, че конфронтацията в парламента предопределя поредни предсрочни избори. "Съжалявам, но това е реалността. Само чувам заклинания и кой колко е велик", обобщи Борисов пред президента, който буквално онемя след тези думи на Борисов и нищо не каза, само с поглед прикани журналистите да напуснат залата.

Публичната част от срещата между Радев и представителите на ГЕРБ продължи кратко, не повече от 5 минути. В началото държавният глава поздрави партията за резултата от изборите, но отбеляза, че това натоварва с отговорността за съставяне на правителство. Той поиска да разбере от Борисов какво е обяснението му за ниската избирателна активност на изборите на 9 юни. В отговор лидерът на ГЕРБ посочи, че след 7-8 избора усещането за състезание между партиите стига своя връх.

Публичното изказване на Борисов беше кратко, в което основна нишка бе остро несъгласие с изказаните през почивните дни тези от представители на "Възраждане" и "Има такъв народ", че с третия мандат трябва да бъде съставено експертно правителство от всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН за власт. Според различни източници партията на Слави Трифонов е поставяла "невъзможни условия" в замяна на гласовете на групата. Като такива бяха посочени: 

- отлагане на приемането в еврозоната с две години;

- приемане на нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване;

- намаляване на цените на хранителните продукти;

- смекчаване на българската позиция за войната в Украйна.

Представители на формацията добавиха, че при бъдещо правителство от "Има такъв народ" са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано - най-ресурсните ведомства. Заради тази "форма на изнудване" от партията на Борисов посочват, че не биха могли да си представят участие в експертен кабинет с мандата на "Има такъв народ" при провал на първия и втория мандат.

Ще предложим правителство на малцинството. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев.

"Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ", след срещата с Радев. 

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах на президента, че съм бил три мандата премиер, четири ще бъдат в повече", уточни Борисов, но не пожела да назове името на кандидат-премиера.

По думите му подкрепа за мандат на ИТН ще бъде крайно нестабилна. По-стабилно би било да има нови избори.

"Всички да се успокоим. Да имаме 1-2 седмици да премислим. Изборите са решение, но са лошо решение. Как да кажа на нашия електорат, че ние имаме 25%, а те под 6% и те ще предопределят кой да е премиер", обясни председателят на ГЕРБ.
Още новини от Новини с прогнози:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.