close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Три бомби цъкат на масата на управляващите
©
11:22 / 04.04.2022
267
Без разбирателство по нито една от важните теми - дали да изпращаме оръжие за Украйна, кой да бъде новият шеф на БНБ и да падне ли ветото за Македония, завърши лидерският съвет на коалицията. След три часа дебати партньорите в изпълнителната власт не постигнали консенсус по нито една от темите.

Единствената официална информация бе снимка във Фейсбук, публикувана от премиера Кирил Петков, на която се вижда, че във форума участват той, Корнелия Нинова, Тошко Йорданов, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Георги Свиленски и Владислав Панев.

На снимката се забелязва, че Тошко Йорданов показва среден пръст - неясно защо и към кого. 

Нито Кирил Петков, нито Тошко Йорданов отстъпили от внесените от техните партии кандидатури за шеф на БНБ - на Андрей Гюров и на Любомир Каримански. Не помогнали уверенията на другите участници в съвета да се стигне до вътрешен коалиционен консенсус, не били взети под внимание и изказаните мнения, че нито единият, нито другият показаха качества за този пост и че е по-добре да се започне нов конкурс с участитето на истински банкери експерти.

На моменти Петков и Йорданов изостряли тона по между си. Накрая решението било - и двете кандидатури влизат в залата и парламентът решава.  А там спорът ще го реши опозицията - ГЕРБ и ДПС.

По-рано коалиционните партньори от ПП, БД, ИТН и ДБ се опитаха да се разберат за единна кандидатура за пост №1 в БНБ, но безуспешно. Преди седмица се проведе и специално заседание на коалиционния съвет по темата, което също бе безрезултатно. Двамата кандидати за гуверньор на БНБ бяха изслушани от бюджетната комисия в парламента, но възторг от представянето и на двамата нямаше.

Лидерът на БСП Корнерлия Нинова категорично заявява, че това е червена линия за участието на БСП в правителството - военна помощ за Украйно, и че тя няма да подпише такова решение. Въпреки внесеното от ДБ предложение за решение на Народното събрание лидерите на коалицията и по този въпрос нямали единно мнение. По-скоро се смята, че няма да се стигне до такава ситуация, която да изисква от нас да пращаме оръжия за воюваща страна. 

"Позицията на БСП за изпращането на военна помощ в Украйна е ясна. Това за нас е червена линия", заяви Георги Свиленски от БСП преди коалиционния съвет."БСП няма да допусне изпращането на военна помощ за Украйна", категоричен бе председателят на ПГ на БСП.

И ако по тези две теми, каквото и да бъде решението, коалицията няма да се разпадне, то по темата за Македония - управляващите ще бъдат изправени пред взрив.

От публичните изявления на премиера Кирил Петков е ясно, че той търси начини да направи така, че ветото на България за РСМ да падне в края на юли. Личи си, че е поел ангажимент това да стане на всяка цена, без да отчита последиците нито за живота на това правителство, нито за държавата. Нинова, Трифонов, Христо Иванов и Атанасов са категорични, че ветото не може да се вдигне без да Скопие да изпълни клаузите по Договора. 

За Кирил Петков обаче това няма значение, защото той се движи под външен диктат. Премиерът дори обмислял през юни-юли да внесе вот на доверие към правителството по темата за Македония. Но, ако той наистина предприеме този ход, ще повтори съдбата на Филип Димитров, който в постоталитарната история бе първият премиер, паднал от власт, след поискан вот на доверие.

Преди два дни Кирил Петков обяви, че чака изключително позитивни сигнали от съвместната историческа комисия, която заседаваше два дни в Скопие. Нейният зам.-председател доц. Наум Кайчев определи резултатите като "твърде скромни".  За богомилството са постигнали съгласие, но за същността и произхода на Охридската архиепископия - преговорите ще продължат. Следващата среща ще е в София на 12 и 13 май. Разговорите вървят доста бавно, подчерта доц. Наум Кайчев. 

Така че, премиерът не може да се опре дори и на историческата комисия, за да наклони везните за отваряне пътя на Скопие към Брюксел. А всички социологически проучвания показват, че българските граждани са втвърдили позициите си по отношение на Македония.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.