close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Провален опит марката "ДПС" да отиде при Доган
©
00:16 / 13.08.2024
825
Опит да прехвърли марката "ДПС“ на физическото лице Ахмед Демир Доган е направил в петък съпредседателят на партията Джевдет Ибрям Чакъров, разкри пред 24rodopi.com отлично осведомен юрист с богата практика в Патентно ведомство.

"Направен е опит за прехвърляне на физическо лице на една партия на избиратели, с колективни органи, която партия има официални представители, вписани в съда. Сред тези представители Ахмед Доган не фигурира от години", казват от Патентно ведомство.

Проверка установи, че Ахмед Доган е фигурирал в регистрите на ДПС за последно през 2013 година, след като се оттегли и остави председателството на ДПС на Лютви Местан.

Според актуалното състояние, към днешна дата ДПС има двама представители – председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Като отговорен по устав Делян Пеевски е реагирал и блокирал опита на Чакъров да прехвърли партията на физическо лице. "Блокирано е от 9 август ДПС да стане еднолична партия“, поясни пред медията ни юрист, специалист по темата.

Не са ясни мотивите за този ход на Чакъров. Вероятно целта е била да се заобиколят уставът и законът, за да започне ДПС от нова точка на съществуване - като частна партия, които би било абсурдно.

"Да, знам за опита да се открадне партията. Действията на Чакъров са извън закона. Нашият председател е блокирал процедурата и ДПС си остава на хората. Чакъров за пореден път погазва устава, за което трябва да носи последици и отговорност. След опита да разцепи партията, това е следващото тежко нарушение“, каза депутат от ПГ на ДПС.

Информация от двата лагера в ДПС по темата обаче няма, като повечето народни представители са в неведение. 

Както е известно от лагера на Чакъров на 29 юли направиха постъпки в Патентно ведомство за регистрация на други три марки, в чиито наименования фигурира "ДПС".

Тогава Чакъров заяви, че марката "ДПС" е патентована още 90-та година, още от основаването на Движението за права и свободи. От Патентното ведомство описват заявената марка като комбинация от словесни и фигуративни елементи и уточняват, че цялостното изписване е: "ДПС - Движение за права и свободи". Към момента заявката е със статус "подадена" и тепърва следва да се извърши експертиза, ако в законовия срок бъдат заплатени дължимите държавни такси.

Отделно запазването на тази марка не решава казуса с използването на марката ДПС на изборите, това се урежда през Закона за политическите партии.

Според устава на ДПС партията се оглавява от двама председатели. - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, всеки от тях разполага с едни и същи правомощия, които изпълняват "заедно и поотделно", както е записано. Сред тези правомощия е и утвърждаването на кандидатите за депутати и кметове. Това означава, че както Пеевски, така и Чакъров могат да одобрят листите с претенденти на ДПС за парламента.

С оглед на сегашнита ситуация продължава да стои въпросът кой ще регистрира партията в ЦИК? Кой ще упълномощи представители на ДПС по места, които да регистрират листите в районните избирателни комисии? Пеевски или Чакъров? Ако единият го направи, няма ли другият да оспорва в съда?

Уставът на ДПС не разглежда ситуация, в която може да има разногласие между двамата председатели. За да регистрира ДПС листи с кандидати за вота, трябва или Пеевски да ги разпише, или поне да е съгласен. Ако това не стане - ще обжалва в съда, което потенциално може да съзаде страхотен проблем на партията за нейното участие във вота.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.