close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ново правителство в този парламент? Възможно е
©
13:20 / 15.02.2022
228
Вижда се липса на експертност в работата на правителството и това може да им изяде главата, коментира Евелина Славкова– социолог, съосновател на Изследователски център "Тренд“. Според нея е възможно ново правителство в рамките на този парламент. 

"Политическите формации знаят много добре, че българите се умориха от избори и очакват вече да се случват някакви неща, особено в контекста на продължаващата изолация, от повишаването на комуналните разходи, това че всеки, отивайки в магазина, плаща много по-висока цена за продуктите, които закупува. Това са неща, които българите очакват да бъдат решени.

Всяка една от тези политически формации, която се намира в момента, дори в това число включвам и опозицията, се намират в това Народно събрание, си дават сметка, че следващи избори могат да доведат до ситуация, в която част от тях да не намерят място и представителство в следващото Народно събрание, особено когато говорим за част от малките формации, които са от управляващата коалиция. Така че това е една от възможните хипотези“, каза още Евелина Славкова.

Според социолога това правителство трудно ще изкара пълен мандат поради няколко причини: "Ние вече 2 месеца наблюдаваме техните действия, нещата и реформите, които смятаха да правят или поне заявката за реформи, които смятат да налагат. Първо, вижда се липсата на експертност. Разбира се, не всеки се е родил научен. И в опозицията сме наблюдавали как в движение се учат. Но в много напрегната тежка ситуация в икономически план няма много възможност за дълго учене за това как се управлява държава и какво всъщност трябва да се случва. Тази липса на експертност може да им изяде главата.

От друга страна, хората очакваха, че някакви много бързи неща ще се случат, много реформи да се случат. Ние виждаме в рамките на тези 2 месеца, че това не е точно така. В бюджета виждаме, че не са заложени и много реформи, което в един момент също може да окаже своето влияние. Това са само част от най-видните, обективни причини, които смятам, че карат и мен и част от моите колеги да бъдем по-скоро скептични към дълголетието на това правителство“.

Социологът коментира и ситуацията при евентуални предсрочни избори: "Ние видяхме, всъщност може най-добре да съдим от това, което наблюдавахме миналата година като изборен процес, тоест, ние видяхме как примерно "Има такъв народ“ беше на вторите предсрочни избори през лятото първа политическа сила, и след това видяхме едно много сериозно сриване при "Има такъв народ“.

Видяхме как "Демократична България“ имаше много високи резултати, след това видяхме как "Демократична България“ също имаше срив. Видяхме как пък друга политическа сила, като "Възраждане“, която се различава много в говоренето си от другите политически партии, успя пък да намери място. Тоест, много различни ситуация. Може част от тези политически сили да не намерят представителство при евентуални предсрочни избори.

Евелина Славкова коментира и действията на премиера Кирил Петков около ситуацията със списъка с имена, предаден в прокуратурата. "Кирил Петков може би сам се вкара в този капан. Че има битка между институциите, има. Напрежение има на няколко фронта. Но на мен лично ми изглежда несериозно министър-председателят да отива със списък и с имена, проверени в "Гугъл“, при положение че като министър-председател под неговата шапка са достатъчно институции, които могат да извадят достатъчно доказателства в една или друга посока. Но това по-скоро беше опит на Кирил Петков за пиар ход, за това да се покаже, че ето, виждате ли, има толкова много имена, които всички българи знаят, но вие не правите нищо.

Румен Радев бързо и ясно е започнал да се дистанцира от изпълнителната власт: "Неминуемо хората свързват това правителство с президента по няколко линии. Първо, защото Асен Василев и Кирил Петков бяха служебни министри в служебните правителства на президента, от друга страна, президентът ясно показваше подкрепата си и говореше за промяната, и промяната, която трябва да настъпи. Но това свързване на президента с изпълнителната власт крие своите рискове, защото нерешаването на тези социални, наболели проблеми, за които вече споменахме, се пишат и на сметката на президента. Хората си казват: "Ето, той някак си ни провокира да гласуваме за тях“.

Но президентът ясно и бързо започна да се дистанцира от изпълнителната власт и смятам, че ще наблюдаваме не само дружески огън, а и малко по-агресивен може би в някакъв момент, първо, защото президентът не иска тежестта на социалните проблеми  да бъдат преписване на президентската институция и персонално на него, второ, защото в неговото съзнание може би уволнението на "негови хора“, на хора, които са свързани или назначавани по време на служебните кабинети, по някакъв начин може би също е скъсало връзката или поне изтънило връзката между изпълнителната власт и президентската институция. Голяма част от уволнението на тези хора е обществена тайна“, коментира социологът.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.