close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Гаф на президента, изборите ще ги правят Главчев и Стоянов
©
14:33 / 19.08.2024
875
В интервю за Епицентър проф. Пламен Киров каза, че с отказа да назначи новото  служебно правителсто Румен Радев е направил голям гаф.

- Проф. Киров, наруши ли днес президентът Радев конституцията, отказвайки да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, представено от Горица Кожарева, защото в него фигурира Калин Стоянов като вътрешен министър?

- Не

- Няма основания за импийчмънт, каквито подозрения се появиха веднага?

- Поне не засега. Радев не е длъжен да се съгласи с предложението на номинираната за служебен премиер. От друга страна обаче, той не може да наложи на кандидата за министър-председател едно или друго лице за министър. И не може да се противопостави на избрания от него екип, тъй като правителството се назначава по предложение на кандидата за служебен министър-председател. Президентът може да възрази за нещо, но не може да наложи своята воля, след като отговорността е на министър-председателя.

- Радев днес действаше като в армията - публично се опита да унизи Кожарева, който и каза: Давам ти срок до три часа да се поправиш.

- Очевидно, че армията му липсва. Тези неща са много деликатни и трябва да се уреждат с политическа мъдрост и уравновесеност, защото заради глупавите изменения в Конституцията, които Христо Иванов ни завеща, се стигна до днешната тупикова ситуация. Нещо повече - може да се стигне дотам, че оттук нататък никой от “домовата книга" да не иска да се съгласи да бъде служебен министър-председател. Тоест да се стигне изобщо до невъзможността да се назначава служебно правителство.

- Сега остава да фнкционира правителството на Димитър Главчев?

- Да, старото правителство, начело с Димитър Главчев и с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, ще си действат и никой не е в състояния да ги свали. Защото те не могат да влизат в оставка до назначаване на ново правителство. По Конституция без ново правителство старото си изпълнява функциите до назнаването на приемници.

- А за старото, за да продължи да бъде новото, трябва ли да се издава нов указ?

- Не. Ако Димитър Главчев си оттегли отказа да бъде следващ служебен премиер - президентът може да го натовари отново да състави правителство. Главчев е разбран човек, той си дава сметка докъде може се стигне в държавата, ще си оттегли отказа и ще поеме отговорността , защото иначе ще стане по-лошо. Обаче, ако Димитър Главчев предложи Калин Стоянов за вътрешен министър, ще се повтори днешната ситуация.

- Защо Радев обвърза отказа да утвърди новия кабинет с отлагане на предсрочните парламентарни избори?

- Това е огромен гаф!  Президентът не може да смята, че невъзможността да се назначи ново правителство е препятствие пред насрочването на нови парламентарни избори.

- Той заяви категорично, че ще отложи изборите след 20 октомври.

- Той може да ги отложи, но не може да не ги проведе.

- Може ли да ги отлага неограничено във времето?

- Колко да ги отложи - това вече е ходене на ръба на Конституцията. Невъзможността да се формира служебен кабинет не може да е причина за непровеждане на избори, освен ако сме в състояние на война или друго извънредно положение.

- Ако изборите не са на 20 октомври, кога може да са?

- Ако не са на 20 октомври, ще бъдат на 16 ноември след президентските избори в САЩ, за да видим какви евроатлантически ценности ще повеят отвъд Атлантика. Най-вероятно това иска Радев.

- Горица Кожарева е първата жена и първият човек, който публично се опъна на Радев.

- Понякога жените се държат по-мъжки от мъжете, които си мислят, че са мъже. Радев не може да й се налага - министрите да не са като не женския пазар. Освен това, тя когато предложи Калин Стоянов - тя се мотивира. А пък Радев: имало съмнения, защото имало политически брожения. То за всеки министър може да има политически брожения. Ситуацията е цунг-цванг - нито президентът може да наложи волята си над премиера, нито може да предотврати предсрочните избори.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.