close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Дискредитиране на Доган - асеновградски депесари се бунтуват
©
15:24 / 01.07.2024
968
Чистката в ДПС, кръстена от съпредседателя й Делян Пеевски "новото начало", срещна отпор в лицето на асеновградската общинска организация на партията. Поводът: решението на пловдивския областен съвет да снеме доверие от доайена на ДПС в парламента Рамадан Аталай, както и назначаването на зам.-областен управител на Пловдив от редиците на Движението.

Във Facebook групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появи пост от Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла с искане за обяснение за случващото се, съобщи "Дойче Веле". Факт, г-жа Атилла е публикувала декларация, адресирана до почетния председател Ахмед Доган, който засега изглежда безучастен към действията на новото партийно ръководство. Тя е подписана от членовете на Общински съвет на ДПС-Асеновград, кметове на населени места и общински съветници.

"Снемането на доверие от дългогодишния народен представител г-н Рамадан Аталай намираме за опит да се дискредитира самият почетен председател на ДПС и да се подмени ДПС, което за нас се явява недопустимо", пишат от асеновградската структура до Ахмед Доган.

Рамадан Аталай, депутат от ДПС от 38-ото Народно събрание до днес, попадна в третото "издание" на чистката в ДПС. В края на миналата седмица Областният съвет на ДПС-Пловдив сне доверие от него и поиска оставката му от парламента. А мотивът вече се превърна в стандартен за управлението "Пеевски" - изборните резултати.

Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на вота на 9 юни. Партията получи 6427 гласа, при 7811 на изборите през април м.г. Излиза, че 1384 гласа по-малко са взели главата на дългогодишния депутат на Движението.

От ДПС в Асеновград обаче не виждат вина у Аталай, а напротив - винят областният председател в Пловдив Юксел Расим, като даже посочват, че е давал "наставления" към общински структури да са пасивни по време на вота.

Посочват още, че за заместник-областен управител на Пловдив е назначено "лице от Асеновград, за което общинската структура на ДПС-Асеновград не само не е поискано мнение, а дори не бе уведомена за това решение". 

"ДПС-Асеновград намира това решение за изцяло "изтъргувано" от областния председател на ДПС-Пловдив област и не сме съгласни с него", пишат партийците до Доган.

Става въпрос за младата възпитаничка на младежкото ДПС Нурджан Караджова. Правителството на Димитър Главчев изненадващо реши да смени четирима областни управители. Ако оставим настрана, че практиката е губернаторите да се сменят в началото на управлението, а не в края му, както и че морално е редно това да прави редовен, а не служебен кабинет, любопитни са самите рокади. 

От Кърджали, Пловдив, Хасково и Търговище си тръгнаха хора на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и местни коалиции, свързани с коалиционния партньор на ГЕРБ - СДС. Те бяха заместени с кмет на ДПС (Кърджали), депутат на ДПС (Хасково), общински председател на ДПС (Търговище), считана за надпартийна бивша ректорка (Пловдив), но пък тя има нова заместничка - както стана ясно - Караджова.

Чистката в Движението започна с изненадващата оставка на друго знаково лице на партията - бившата евродепутатка и зам.-председател на НС Филиз Хюсменова. Тя бе обвинена за... лоши резултати във Варна. Разликата спрямо предходния вот са "цели" 1711 гласа. Но са съпоставими с резултата на Движението в годините назад. ДПС във Варна пусна на страницата си във фейсбук обръщение от името на Хюсменова, с което тя поема вина. И на следващия ден го изтри. 

Междувременно обаче съмнителни медии вече бяха замесили името й в криминален сюжет с арестувания областен лидер на партията й Сали Табаков - без никакви доказателствта за твърденията им, че е разпъвала чадър над него (действията на прокуратурата срещу Табаков съвпаднаха синхронно с полит акцията срещу Филиз Хюсменова).

Сходна сега е съдбата и на Аталай. Медии го атакуват, че е забогатял откакто е в политиката - позовавайки се на имотните му декларации. В момента депутатската заплата е над 6600 лв. месечно, но внушението в тези статии е за съмнително богатство.

Второто издание на чистката бе посветено на Айсел Руфад - областният лидер в Шумен и също избран депутат. По времето в което Хюсменова поемаше лична вина, както Клуб Z писа, областният съвет се е събрал, като новината от него бе отстраняването на Руфад. Обвинението, познахте - пак слаби изборни резултати - този път в Турция, където факт, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност. За вота в южната ни съседка обаче трябваше да отговаря другият съпредседател на партията, за който пресцентърът забравя, че съществува - Джевдет Чакъров.

За разлика от Хюсменова обаче, чиято оставка като депутат бе тихо подадена и гласувана, разжалваната Руфад явно е отказала да напусне НС. Така миналия четвъртък изненадващо в края на заседанието председателката на НС Рая Назарян просто съобщи, че парламентарната група на движението е изключила депутатката Айсел Руфад. Тя остана независим народен представител.

Предстои да видим и какво ще е решението на ръководството за Аталай. Както и неговото собствено, ако Пеевски реши да го изключи от групата. Като избран народен представител той не може да бъде принуден да напусне НС, решението е лично.

"Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото", цитира преди ден пресцентърът на ДПС съпредседателя Пеевски на среща с общинските кметовете от ДПС, заместник-председателите на партията, парламентарната група и членове на Централното оперативно бюро.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.