close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
CNN:Украинците унизиха Путин
©
16:26 / 11.08.2024
832
Москва се опитва да обърне хода на един унизителен епизод от конфликта, точно когато превъзходството в наземните атаки и въздушната мощ в Донецка област започнаха да носят на руските войски известен напредък, пише CNN.

Владимир Путин погледна с хладен поглед и раздразнение главнокомандващия на руската армия генерал Валерий Герасимов. Видеозаписът, публикуван в сряда от Кремъл, показва, че руският президент не е доволен от новините от южната област Курск.

В този момент стотици украински войници, подкрепени от танкове и защитени от противовъздушна отбрана, настъпваха в региона. Руските войници се предаваха, стотици руски цивилни в град Суджа и околностите му бягаха с всичко, което можеха да грабнат.

В рамките на две години и половина военни действия това е безпрецедентно украинско нахлуване в Русия. Путин заяви на срещата в Кремъл, че това е "поредната голяма провокация" от страна на Киев. Изпълняващият длъжността губернатор на региона обяви извънредно положение, описвайки ситуацията като "много трудна".

Преди всичко това беше унизително за руската държава, която се гордее, че защитава родината си.

Атаката в Курск беше дързък и контраинтуитивен ход от страна на украинските военни, който един анализатор описва като "правене на най-малко очевидното нещо".

Въпреки че постоянно губи позиции в източната част на Донецк, тя реши да изпрати елементи от опитни бригади на руска територия, с очевидните цели да злепостави Кремъл и да принуди руското министерство на отбраната да преразпредели ресурсите и да осигури на вътрешния фронт така необходимото морално повишение.

Джордж Барос от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната смята, че украинците "са постигнали оперативна изненада срещу големи шансове и в момента се възползват от липсата на готовност на Русия в граничните ѝ райони". (Същата тактика проработи и през септември 2022 г., когато те си върнаха голяма част от окупираната Харковска област в рамките на една седмица).

Матю Шмидт, който преподава стратегическо и оперативно планиране в Колежа на командването и генералния щаб на армията на САЩ, смята, че "креативното използване на сила от страна на украинците има за цел да окаже натиск върху вземащите решения в Москва" - и може да е струвала на някои от тях работата им.

Операцията в Курск също така показа на съюзниците на Украйна, че тя все още има енергията и въображението да изненада врага си и да смути Кремъл в момент, когато повечето новини от фронта бяха мрачни за Киев.

"Курският гамбит на Украйна поставя руското министерство на отбраната пред труден избор. Оказва се, че наличните в Курск групировки, като Националната гвардия, ФСБ и нередовните части, не са способни да се сражават с украинците. Пред CNN Барос заявява, че руското военно командване би могло да пренасочи елементи от новосъздадената Северна група, но пренасочването на значителни елементи "вероятно ще разтегне тези елементи още повече и ще създаде уязвимости в руската отбрана на други места по границата. Или пък би могло да се включат значителни руски резерви в по-голяма операция - но те са от решаващо значение за настоящите настъпателни операции на Русия на територията на Украйна, където постоянното разполагане на голям брой войски подкопава украинската отбрана", пише CNN.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.