close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
БСП си иска АЕЦ "Белене", кара се на Петков
©
12:06 / 16.02.2022
283
БСП, част от коалиционното управление, скръцна със зъби на премиера Кирил Петков ("Продължаваме промяната"). Поводът - вечната тема с изграждането на АЕЦ "Белене" и позицията на Петков, че атомната централа няма да се строи в мандата на това правителство, изразявана в негови публични изяви от повече от месец насам. 

Така тясното ръководство на соцпартията, отявлен поддръжник на строителството на спорния АЕЦ, се събрало, за да изготви позиция в която на Петков се напомня да спазва коалиционното споразумение. И се посочва, че в него е разписано, че има необходимост от изграждане на ядрени мощности, което не изключва и такива в Белене.

Публична тайна е, че от ПП, както и "Демократична България", предпочитат изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Така например през януари премиерът заяви за Bloomberg: "Не, "Белене" няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в Козлодуй".

Ето и позицията на водената от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова социалистическа партия:

"Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ "Белене", Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане". Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение."

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков изнесе пред депутатите миналата година данни, според които за период от три години - от средата на 2018 г. досега - проектът АЕЦ "Белене" е глътнал още 10 млн. лв. публични пари на фона на похарчените преди това близо 3 млрд лв.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.