close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
БСП към катастрофа след преврата на Зафиров, Гуцанов и сие
©
16:08 / 13.08.2024
862
"За това широко прокламирано обединение не бяха питани структурите на партията. Защото, по места социалисти не искат да работят с някои от партиите на това т.н. "Ляво обединение“. Не искат да работят за хора, които единствено искат водачески места, място в парламент, в комисийки и т.н. За хора, които работеха срещу БСП и късаха живо месо от партията на няколко поредни избора през последните години“. Това заяви пред SafeNews народният представител от "БСП за България“ и член на Националния съвет на социалистическата партия Иван Ченчев. Той припомни, че и предишното ръководство, начело с Нинова, са направили обединение с около 26 партии, включително и партия АБВ.

"Единствените, с които тогава не беше постигната договорка, бяха Мая Манолова и Татяна Дончева. Защото поставиха неизпълними условия. Да си спомним, че условието на Дончева беше името "Движение 21“ да се закачи към това на БСП. А Манолова е поискала и повече водачески места“, посочи социалистът и подчерта:

"Това обединение вече се е случвало и то е механичен сбор, който едва ли ще доведе до желаните резултати. Още повече, че няма нови политики. Не знам, какви екипи работят, както говорят, но знам, че в парламента всички, които бяха до Нинова и след това я предадоха - се подписаха под законопроектите, които именно Нинова предлагаше“, заяви Ченчев.

По думите му в листите и особено при водачите няма да има нови лица. "Ще има едно-две изключения, колкото да замазват очите на хората. Те ще се подредят в листите и за тях това е най-важното. За мен и много от членовете на БСП е важна партията. Поради тази причина сигнализираме, къде се проблемите, за да не страда партията от тези действия“, подчерта социалистът и в отговор на въпрос на SafeNews реагира:

"Те нали са обединители?! "Обединителите“ сега наказват, разделят, изключват. "Обединителите“ отстраняват Нинова, зад която стоят хиляди социалисти. Зафиров и сие са хора в оставка. Тази оставка те скриха от онзи Национален съвет, който го избра за и.д. Освен за всичко останало, тук трябва да говорим за морал, чест и достойнство. Особено когато са били между хора, които са били един екип поне до скоро и са работили заедно. Сега ще ни предлагат за изключване, просто защото са гузни и не могат да ни погледнат в очите“, каза Иван Ченчев.

Според него със сигурност се вижда от цяла България неистовото желание за реваншизъм. "Тези хора имат някаква крещяща нужда от имагинерно отмъщение. Може би са кроили това дълго време зад гърба на Нинова. Ако наистина бяха обединители, щяха да подходят по друг начин. Заслепени от собствения си кариеризъм, те тръгнаха в друга посока. Това не е добре за БСП. Тяхната съдба въобще не ме интересува. Интересува ме съдбата на БСП“, категоричен бе Ченчев.

За това кой представлява БСП: "България е правова държава и все пак има съд. Пред всички институции в държавата председател е Нинова. Тези хора не тръгнаха изначално по Устав и по правилата на БСП. Затова са притеснени. Каквото и да иска да направи т.н. ново ръководство, то всъщност е старо, няма как да заобиколи законите. Ако те заобикалят Устава на партията, то законите в страната не бива и не могат да заобиколят“, коментира социалистът, член на Националния съвет.

И добави за последното заседание: "С Георги Свиленски бяхме там, видяхме, какво се случва на регистрацията. Те се забавиха с 50 минути, започнаха без кворум, криха списъците, качиха ги в деловодството и отказаха да ни ги предоставят. Това какво е? Така ли се управлява партия?! Затова, трябва социалистите и членовете на партията да вземат нещата в свои ръце и да предотвратят тази катастрофа“, категоричен бе той.

За правото на Корнелия Нинова да бъде депутат отново, Ченчев репликира въпроса на водещата: "Не е според пленума, защото не знам на пленума да се е обсъждало подобно нещо. А е според Атанас Зафиров. Той със сигурност се чувства неудобно, когато покрай него е Нинова. Гуцанов – също. Вигенин – също. И няма как да не им е неудобно, тъй като тя ги посочи, разви в кариерата и ги направи свои заместници. Желанието на Зафиров да отстрани Нинова, която му пречи и е истинският лидер, явно го кара да говори такива неща. В Устава си пише ясно, че за времето, за което председателят е такъв, не се брои депутатското му време“, посочи Иван Ченчев.

"Ако временното ръководство твърди, че структурите са в насипно състояние, първата оставка след изборите трябваше да е на Борислав Гуцанов. А също и на международния секретар Вигенин, който критикува сега, че трябвало да имаме добри отношения с ПЕС. Нали той водеше международната политика?! А Зафиров с коалиционната политика? Сега той не критикува ли себе си, след като казва, че уж правел голямо ляво обединение, а всъщност той беше секретар и заместник-председател на партията по коалиционната политика. Това е нонсенс и пълен абсурд. Не може да се преоблечеш и изведнъж да кажеш, че си нов човек. Няма как да стане, защото хората знаят, помнят и виждат. Затова тези хора, според мен, са загубили доверието на много социалисти“, заяви Иван Ченчев.

"Ние имаме задача да тръгнем по път, който да спаси партията, разбира се, и да защити желанията и идеите на тези чисти, обикновени социалисти. Защото те не са предали никого, а тях не спряха да ги предават през всичките тези години. Много от тях споделят, че случилото се е непростимо. И те не приемат такъв вариант“, категоричен бе социалистът.

"Има отчетно-изборна кампания, има събрания на основни партийни организации и всичко, което е по Устав. Там всеки социалист може да си каже мнението. Сигурен съм, че това ще се случи. Защото, партията – това са всички социалисти. Предателите са една шепа хора. Накрая ще се получи така, че всичките тези социалисти няма да позволят на една шепа хора, позволили си да изтъргуват и предадат партията, да се разпореждат с техните съдби и с посоката, в която трябва да върви България“, заключи народният представител и член на Националния съвет на БСП Иван Ченчев.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.