close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Атлантическият съвет: Денков да е премиер до лятото на 2025 г.
©
14:55 / 19.02.2024
1005
Атлантическият съвет на България (АСБ) с нарастваща тревога наблюдава политическите неразбирателства, съперничество, прояви на партиен инат и на лидерски егоизъм сред евроатлантическото мнозинство в Парламента, което подкрепи създаването на правителството Денков-Габриел. 

АСБ оценява тези деструктивни действия, като изключително рискови за настоящето и бъдещето на България. 

АСБ счита, че това поведение на отговорните политици от евроатлантическото мнозинство произтича от все още не напълно осъзнатия факт, че срещу България, ЕС и НАТО Кремъл от години води необявена хибридна война. А такава война не се обявява. Тя се води постоянно и коварно.

АСБ от създаването си през 2017 г. до сега, в десетки свои позиции и декларации, многократно е доказвал този факт и е призовавал българските държавни институции да предприемат решителни действия за защита на България от руската агресивна политика в нейните системни опити да откъсне страната ни от избрания демократичен евроатлантически път на развитие. За съжаление, не бяха взети адекватни мерки, а в някои сфери дори се засилиха зависимостите на страната ни от Русия. Кулминация в опита на Кремъл да ни откъсне от ЕС и НАТО беше едноличното управление на страната от прокремълския президент Р. Радев. 

АСБ стана първата обществена организация, която призова за създаване на евроатлантическо правителство и приветства подкрепата на правителството Денков-Габриел. Благодарение на него страната ни излезе от изолацията и възвърна доверието на съюзниците ни в НАТО и страните от ЕС. Това правителство обяви пълна подкрепа за Украйна и започна да предоставя реална военна помощ на жертвата на руската инвазия. Правителството успя да постигне приемането на страната ни в Шенгенското пространство, като вярваме, че до края на 2024 г. ще отпадне и контролът по сухопътните граници със съседните ни съюзни страни - Румъния и Гърция. Правителството успешно работи и за приемането на България в Еврозоната от 01.01.2025 г. Могат да се изброят още много примери за успешно изпълнение на управленската програма на правителството с хоризонт до 31.12.2024 г.

АСБ със съжаление обаче констатира, че действията на правителството за декомунизация, дерусификация и десъветизация на България продължават да бъдат недостатъчни и много бавни. Отдавна АСБ е предложил 40 конкретни стъпки за премахване на руско-комунистическия тумор от тялото на страната ни. Кремълските ракови метастази са пръснати чрез петата руска колона навсякъде. Тази болест не може да се лекува с констатации и пожелания, а с радикална операция чрез инструментите на властта. За да се случи това и България да излезе победител в тази война са необходими  политическа отговорност, воля и единство на евроатлантическите демократични сили в България. 

АСБ като надпартийна гражданска организация предлага на политическите партии в парламента, които се определят като евроатлантически, следните

изключително важни и необходими стъпки:

1. До 30 април 2024 г. да се сключи коалиционно споразумение за съвместно управление на страната между първата, втората и третата политически сили в Народното събрание. ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС имат квалифицирано евроатлантическо мнозинство, което доказаха с приемането на конституционните промени и други важни закони. Националните интереси на България изискват това мнозинство да бъде управляващо до края на мандата на 49-то Народно събрание. Не трябва никога повече да се позволява на Р. Радев и петата кремълска колона да управляват чрез служебни правителства.

2. В коалиционното споразумение ясно да бъдат определени сферите на политическа отговорност на партиите, които го подкрепят и да се подберат взаимно приемливи политици за министри. Коалиционното споразумение да бъде публикувано и обществото за следи за коректното спазване на поетите ангажименти, за да е ясно кой как ги изпълнява или ги нарушава.

3. През пълния управленски четиригодишен цикъл да се извърши само една ротация между премиера и вицепремиера, като последният ще бъде и министър на външните работи. Тази ротация да се извърши след първите две години на правителството Денков-Габриел и то се трансформира в правителството Габриел-Денков. Това значи до юли 2025 г. министър-председател да продължи да бъде проф. Денков с вицепремиер и министър на външните работи г-жа Габриел. Ротацията трябва да бъде само между двамата, като разменят постовете си. Министрите в правителството могат да се сменят през целия четиригодишен мандат на 49-то Народно събрание, в зависимост от резултатите от тяхната работа и темпа, с които се справят с предизвикателствата, стоящи пред тях. Качествено свършена работа значи не само постигнати желани резултати, но също така и навреме свършена работа.

4. Правителството да актуализира и надгради управленската си програма с хоризонт до юли 2027 г.

5. Ротацията на председателя на 49-то Народно събрание да се извърши също през юли 2025 г. 

АСБ настоятелно призовава лидерите на партиите от евроатлантическото мнозинство да проявят мъдрост и висша политическа отговорност в тези ообено динамични и изпълнени с предизвикателства за сигурността ни  времена. Никой личен или партиен интерес не може да бъде по-важен от националния интерес на българските граждани и нашата държава. Този национален интерес е да живеем все по-богато и щастливо в свободна, демократична и правова държава, която е неделима част от европейската цивилизация и надежден съюзник в НАТО и достоен член на ЕС.


Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.