close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Агент в Кремъл издал на американците плановете за нахлуването в Украйна
©
16:31 / 09.10.2024
835
Наличието на източници във висшите ешелони на руската власт помогна на САЩ да съберат достатъчно убедителни данни за предстоящото нахлуване на руски войски в Украйна. Носителят на наградата "Пулицър" и бивш журналист от "Вашингтон пост" Боб Удуърд, превърнал се в легенда с разследването си на скандала "Уотъргейт", пише за това в новата си книга "Война".

До октомври 2021 г. Съединените щати разполагали с планина от данни, които "убедително" сочели, че Владимир Путин планира да изпрати сили от 175 000 войници в Украйна, съобщава телевизия CNN, която е имала възможност да прегледа книгата, чието излизане предстои.

Натрупаната разузнавателна информация е "невероятно постижение", събрана от "звезди на американското разузнаване, включително източник от Кремъл", отбелязва Удуърд.

Агентурните източници са едни от най-ценните и засекретени кадри, пише Удуърд и добавя: "Сякаш бяха проникнали в палатката на вражеския командир и, прегърбени над картите, анализираха числеността и движението на бригадите и всички действия, планирани по време на нахлуването на няколко фронта."

Президентът Джо Байдън и неговите съветници приели сериозно намеренията на Путин, но все пак им било трудно да повярват. "Това е, което Путин планира да направи", казал на Байдън директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. "Това би било просто лудост", отговорил президентът.

До последно в Европейският съюз не вярвахме, че Русия все пак ще започне война, каза тогавашният върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел през октомври 2022 г. "Американците ни казаха: "Ще атакуват, ще атакуват", а ние наистина не искахме да повярваме... Спомням си много добре, когато (държавният секретар на САЩ Антъни) Блинкен ми се обади и каза: "Ще да се случи този уикенд." И наистина, два дни по-късно, в 5 часа сутринта, Русия започна да бомбардира Киев."

Байдън се опита да намали напрежението още през юни 2021 г., след като Русия разположи десетки хиляди войници и военна техника на украинската граница през пролетта. След срещата на Байдън с Путин в Женева част от войските бяха изтеглени. Но през есента във Вашингтон разбрали, че Путин не се е отказал от намеренията си, и предприеха безпрецедентна стъпка, като започнаха да публикуват информация от разузнаването и публично да обвиняват Кремъл в подготовка на инвазия.

Байдън разговарял с Путин два пъти през декември 2021 г., като му казал с какви данни разполага разузнаването на САЩ. Президентите първо говорили чрез видеоконференция, последвана от това, което Удуърд описва като "разгорещен 50-минутен разговор".

Разговорът се провел с повишен тон и Путин в някакъв момент "поставил въпроса за риска от ядрена война по заплашителен начин". В отговор Байдън му напомнил, че ядрена война "не може да бъде спечелена", пише Удуърд. Според него малко след началото на войната в Украйна американският президент е казал на съветниците си на среща в Овалния кабинет: "Путин е зло. Имаме работа с въплъщение на злото."

Въпреки многократните предупреждения украинският президент Володимир Зеленски също не вярвал много, че предстои атака. Дори и след като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис му казала през февруари 2022 г. на Мюнхенската конференция по сигурността, че това може да е последният път, когато се виждат.
Още новини от Политически новини:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.