close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Земеделци искат оставката на областния управител на Пловдив
©
10:51 / 26.07.2023
242
Членове на софийската дружба на БЗНС настояват незабавно за оставката на националния лидер на организацията Илия Зюмбюлев.До напрежение в земеделската партия се стигна след като в понеделник председателят е направил опит да осуети провеждането на извънредно заседание на столичната организация, отказвайки да допусне членовете в офиса на партията. На заседанието трябвало да се вземе решение коя кандидатура ще подкрепят земеделците на предстоящите кметски избори в София през есента.

Преди парламентарните избори през април БЗНС се включи в коалицията от партии и организации, подкрепящи ПП-ДБ, а като награда за това преди две седмици Илия Зюмбюлев бе назначен от премиера Николай Денков за областен управител на Пловдив.

Въпреки заключения офис заседанието се е провело на стълбището пред сградата. Сред заседаващите на улицата при над 38 градуса температура е бил и 90-годишният Величко Велев, един от малцината оцелели до днес концлагеристи от комунистическите репресии.

Земеделската организация в София е взела единодушно решение да подкрепят кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на столицата и са се противопоставили на опита на председателя Зюмбюлев да наложи силово БЗНС да припознае като своя номинацията на внука на Държавна сигурност Васил Терзиев. Вчера земеделците разпространиха до медиите и своя позиция – защо се разграничават от Терзиев и застават зад проф. Лилков.

Зюмбюлев се опитва с принуда и административни хватки да манипулира позициите на земеделците. Това, което прави е недостойно, но и гавра към паметта на жертвите, които БНЗС е дала в годините на тоталитаризма. Явно има голям политически страх, че настроенията в дружбата са различни от интереса и личните амбиции за кариера на председателя, коментират земеделци. Концлагеристът Величко Велев е категоричен, че с подкрепата на партизанския внук БЗНС се самоубива и никога няма да може да измие този позор от лицето си.

Пред членове на организацията Илия Зюмбюлев се оправдавал, че от ПП-ДБ го натискат да спазва решенията на коалицията, обяснявал, че политическата ситуация е сложна и трябва да се правят компромиси, за да оцелее правителството.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.