close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Тръмп се брани в дебата с Камала Харис
©
10:32 / 11.09.2024
802
Доналд Тръмп и Камала Харис се изправиха един срещу друг за първи път в президентски дебат, който се проведе във Филаделфия, а домакин на дебата беше телевизия Ей Би Си.

Дебатът се проведе осем седмици преди президентските избори в Съединените щати на 5 ноември и броени дни преди да започне предварителното гласуване в някои щати.

90 минути Харис често нападаше Тръмп на лична основа, което покачи градуса на напрежение, отбелязва Би Би Си. 

В началото двамата се ръкуваха, а словесният сблъсък между двамата кандидати започна с обсъждане на икономически въпроси. 

Тръмп заяви, че демократите са унищожили икономиката за четири години, а Харис просто е копирала икономическата програма на Джо Байдън. Кандидатът на демократите пък атакува намерението на Тръмп да въведе високи мита за чуждестранни стоки - мярка, която според нея ще се отрази неблагоприятно на покупателната способност на средната класа.

"Няма да има по-високи цени“, увери Тръмп в отговор на изказване на Камала Харис, че митата ще доведат до покачване на цените.Тръмп добави, че по време на управлението на президента Джо Байдън в САЩ е имало висока инфлация.

"Вярвам в амбицията, в стремежите и мечтите на американския народ. Ето защо аз имам представа и план за построяването на това, което наричам икономика на възможностите", изтъкна Камала Харис.

"Вижте, икономиката ни е ужасна заради инфлацията, която е известна като унищожителя на страни. Хората не могат да отидат да си вземат зърнени продукти, бекон, яйца или каквото и да е. Хората в нашата страна са в изключително лошо положение заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката", каза Доналд Тръмп по отношение на правителството на Джо Байдън.

Бившият президент бързо се насочи към една от ключовите за предизборната му кампания теми - темата за имиграцията. Той нарече Харис "марксистка“ и добави, че в САЩ са били допуснати много хора от затвори и заведения за хора с психични отклонения.

Камала Харис обвини Тръмп за атаката срещу Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. и добави, че той е "слаб и грешен по отношение на националната сигурност и външната политика ".

"Добре известно е, че той се възхищава на диктатори, иска да бъде диктатор“, каза тя. Тръмп от своя страна подчерта, че когато е призовал привържениците си да протестират, е казал изрично, че става дума за "мирни и патриотични протести“.

Той засегна и опита за убийство, който бе извършен срещу него. "Може би изядох този куршум, предназначен за главата ми, заради нещата, които те казват за мен", каза Тръмп по адрес на политическите си опоненти.

Доналд Тръмп каза още, че се е справил много добре, що се отнася до мерките, взети за борба с коронавирусната пандемия, и че това не се обсъжда много.

Камала Харис разкритикува Тръмп за това, че е благодарил на китайския президент Си Цзинпин за това, което е направил по време на коронавирусната пандемия, като е игнорирал факта, че китайското ръководство не е било достатъчно прозрачно, що се отнася до произхода на коронавируса.

Темите Украйна и Газа също бяха на фокус. "Конфликтът в Газа трябва да приключи незабавно. Начинът за приключването му е сделка за спиране на огъня, необходимо е също заложниците да бъдат спасени“, коментира демократът.

Тръмп пък заяви, че конфликтът никога нямаше да започне, ако той беше президент. "Тя мрази Израел. Ако тя е президент, вярвам, че Израел ще престане да съществува след две години“, заяви бившият президент.

Тръмп обвини Харис, че не е успяла да предотврати руската инвазия в Украйна и я нарече "най-лошият вицепрезидент в историята“.

Според Харис, ако Тръмп беше президент, Путин вече щеше да е в Киев, защото Тръмп се чувства като приятел с "диктатор, който ще го хапне на обяд“.

На въпрос дали Тръмп иска Украйна да спечели войната, той заяви " Искам войната да приключи“. Той също така добави, че би могъл да сложи край на войната – "ще говоря с единия, ще говоря с другия, ще ги събера“.

След края на дебата е трудно да се каже дали някои от двамата кандидати има превес, но според анализатори Харис е успяла да накара Тръмп да се отбранява. Щабът на демократите веднага поиска втори дебат през октовмри.

На практика дебатът премина с предимство за Камала Харис, която бе по-нападателна, по-добре подготвена, а най-отличително бе нещо просто - тя имаше какво ново да каже и го казваше, докато Тръмп просто повтаряше известните си тези.

Втората причина, за да се отбелязва предимството на Камала в дебата също ясен - в сравнение с Джо Байдън тя блестеше.

По време на дебата Тръмп поне три пъти се опитваше да говори за позициите на Байдън, но Харис умело му напомняше, че сега дебатира с нея, че тя е кандидат-президент. Ако Тръмп остана на нивото си от първия дебат, днес срещна опонент на друго ниво.За пръв път от доста време Тръмп бе зает повече със защитата си, отколкото с нападението си.

След дебатите Тръмп заяви, че това са били най-добрите му дебати в цялата му кариера, но това определено не бе така - днес спорът бе оспорван, Тръмп не бе съсипан, но не успя да победи.

"Това е, което видяха тази вечер и което трябва да видят на втори дебат през октомври. Вицепрезидентът Харис е готова за втори дебат. Доналд Тръмп дали е готов?“, се казва още в съобщението на екипа на Харис.

Кой е победителят и кой победеният в 90-минутния дебат все още е рано да се каже, но според анализатори Харис е успяла да накара Тръмп да се отбранява и да се чувства длъжен да отговори на отправените твърдения. Тръмп, от своя страна, не е съумял да нанесе реторичните си удари и може да съжалява за тази пропусната възможност.

"Да, определено може да се каже, че Камала Харис спечели с едно на нула този дебат, защото тя успя да се покаже не като прокурора, който очаквахме, а като един умерен кандидат президент, който не залиташе нито наляво, нито надясно. Кандидат-президент, който се опитваше да прокара мостове, а не да разделя държавата, който се опитваше да въведе нова тема на разговор в една хаотична и изнервена Америка. Този дебат не беше за хората, които са решили да гласуват за Доналд Тръмп. Не беше и за хората, които са решили да гласуват за Камала Харис. Този дебат беше за хората, които се колебаеха дали изобщо да отидат за гласуват и за кого да гласуват.

Ако се погледне в тази основа, Камала Харис наистина направи един много успешен ход, особено към умерените избиратели, към тези се колебаят, които не харесват Доналд Тръмп, но ги е страх, не знаят дали ще има по-голяма инфлация, по-голяма несигурност", коментира Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго.

Междувременно Камала Харис получи и значима подкрепа, след като мегазвездата Тейлър Суифт каза на своите 283 милиона последователи в Instagram в публикация непосредствено след дебата, че ще подкрепи Харис и нейния кандидат Тим Уолц на изборите на 5 ноември.

"Тръмп пропусна възможността да остане съсредоточен върху проблемите на Байдън и Харис, върху икономиката и границите, а вместо това се хвана на стръвта ѝ и започна да заравя заешки дупки, говорейки за имигрантите, които ядат нашите домашни любимци“, каза Марк Шорт, който е бил шеф на персонал на бившия вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.