close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Ще се отказва ли Горица Кожарева от парещия стол?
©
15:58 / 16.08.2024
859
Горица Кожарева обмисля да се откаже от поста на служебен премиер, научи “Труд news" от източници в президентството и от политическите среди. Очаквало се като мотив да бъдат посочени семейни причини, тъй като всякакви други основания щели да звучат несериозно.

Всички сегашни министри от служебния кабинет на Димитър Главчев вече заявиха готовност да продължат работа в изпълнителната власт и няма как отказът да е заради невъзможност да състави кабинет.

Юристи коментираха, че тя дори не е длъжна да посочи мотив.

“Труд news" потърси за коментар и политици от различни парламентарни партии, но всички отказаха да коментират сюжета с имената си. Неофициално допуснаха няколко възможни версии - оказан натиск, страх от провал, поради липса на политически опит или категорично семейно мнение, че не бива да се захваща с това.

Изказани бяха и мнения, че нарочно е пуснат слух, че ще се откаже от поста служебен премиер и това е част от натиска върху нея.

Кандидатурата на Горица Кожарева не бе приета еднозначно от парламентарните партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не го интересува кой ще е служебен премиер.

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че не познава Горица Кожарева, но прогнозира че ще бъде “зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент".

Шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов каза, че са направили бърза справка и са установили, че през 2015 г. Кожарева е избрана за зам.-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт по предложения на последните.

Лидерът на “Възраждане" Костадин Костадинов прогнозира, че Кожарева няма да взема самостоятелни решения, ако стане служебен премиер и припомни, че след като КС обяви за незаконно уволнението на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков, Грънчарова не го е допуснала до работното му място.

Тошко Йорданов от ИТН пък се възмути, че Кожарева води разговори с евентуални бъдещи членове на служебен кабинет “на тъмно".

В понеделник Кожарева трябва да представи нов състав на служебно правителство на президента Румен Радев.

Ако тя се откаже да е служебен премиер по лични причини, тогава президентът трябва да проведе нови разговори с други потенциални кандидати за премиери. Още двама, освен Горица Кожарева, бяха дали принципно съгласие да приемат поста на служебен министър-председател - това са подуправителят на БНБ Петър Чобанов и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.

Конституцията дава възможност президентът да реши дали да вика отново представители на парламентарните партии за разговор, или да възложи на един от двамата съставянето на кабинет, коментираха юристи.

Ако се развие сценарият с отказа на Горица Кожарева, предсрочните избори може да отекат за 3 или 10 ноември.

“Тя е подложена на много голям натиск, въобще є се чудя как се е навила този път да приеме. Натискът може да е от много места. От президента, от Пеевски, от Доган - от тези места. От ППДБ натискът дори е най-публичен - да не слага Калин Стоянов на поста вътрешен министър. 

Ако тя се откаже, предполагам, че отново ще бъде Главчев. Но ако тя се откаже сега, това означава, че изборите отиват през ноември", казва Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news".

"Ако Горица Грънчарова-Кожарева се откаже да бъде служебен премиер и да състави правителство, това вече за пореден път ще покаже колко несъстоятелна е тази конституционна промяна, с която беше въведен този изчерпателен и лимитативно изброен каталог от длъжности лица, които могат да се назначават за служебен министър-председател.

В такъв случай, очевидно най-лесният, а и най-добър за държавата вариант, е да се преназначи служебния кабинет на г-н Главчев. Защото не може да продължава тази агония седмици наред и пак да се търси някой, който да започне да проучва и всичко останало, е мнението на Борислав Цеков, експерт по конституционно право.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.