close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Пилотите виновни, за да са чисти генералите от семейния кръг на Радев
©
11:55 / 21.10.2024
117
След поредното разследване на поредната трагична авиокатастрофа във Въоръжените сили, изводът отново е еднозначен - "грешка на пилотите". Разбира се, че всяка катастрофа е в резултат на грешки на хората, било то при експлоатацията, било то при поддръжката и най-вече при командването и управлението на личния състав и техниката. Грозното в тази трагична ситуация е, че 

цялата вина за пореден път се прехвърля на пилотите

на много ранен етап.

Подготовката на едно мероприятие в армията е сложен и продължителен във времето процес, в който са ангажирани всички по командната верига. Отговорни за "успешния“ - трагичния резултат са тези, които планират учението, осигуряват нужните часове за подготовка на личния състава, поддържат техниката. Да обявиш, че пилотите са виновни преди да проведеш нужното разследване и да установиш дали всеки по веригата си е свършил работата, е не само безотговорно, но и прибързано. Такова действие 

граничи с престъпление

На кого беше нужно това бързо прехвърляне на вината на пилотите, което предизвика правилната реакция на прокуратурата?

Вчера излезе информация, че е липсвала комуникация между кулата и самолета в критичните секунди на фаталния полет. Това са показали записите на разговорите между наземното ръководство на полета и загиналите летци. Критичната част от полета е продължила седем секунди, съобщава  БНТ. Как Военна полиция излиза със заключения без да се знае кой и какви команди е подал в този критичен момент. Ако не са подавани команди - защо пилотите са оставени без поддръжка от кулата?  Дали умишлено не е изтрит записа от фаталните секунди? 

Кой и защо бърза да излезе със заключения преди да се изясни всичко това?

Има ли в това бързане нещо общо с предстоящото повишаване в длъжност на близките семейни приятели на президента Радев - генералите от ВВС Димитър Петров и Николай Русев?

След 5 януари 2025 г командващият ВВС генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната, по закон трябва да се пенсионира. Ако се спазва наложената практика началникът на отбраната и двамата му заместници да бъдат от трите вида въоръжени сили, тогава мястото на генерал Стойков следва да бъде заето от генерал от ВВС. Ще бъде ли това сегашният командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров? Тогава неговото мястото начело на ВВС би следвало да заеме бригаден генерал Николай Русев, командир на Трета авиационна база. Затова ли е това бързане - генералите 

да излязат чисти,

без наказания, които да попречат на "полета" им към върха на командната верига във Въоръжените сили?

До края на президентския мандат не остава чак толкова много време. За всеки, който следи начина на действие на президента, е ясно, че същият залага свои (руски) мини, които дълго време след него ще торпилират процесите по превъоръжаване и модернизация на армията. Действията и думите на президента са не само лицемерни, те показват, че този човек е лишен от всякакво чувство за офицерска чест и морал. Румен Радев призова "да се установи отговорност по цялата командна верига нагоре … Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят тези комисии, са най-малкото неетични и неморални. Очаквам комисията от Министерството на отбраната да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на пилотите във формированията на военно-въздушните сили, но и да направи анализ на съответствията. Да се установи тази отговорност по цялата командна верига нагоре, включително съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, където ясно са разписани отговорностите по непосредственото ръководство, планирането, изграждането и осигуряването на необходимите способности".

Това са думи на човек, който е бивш командир на ВВС и има огромно влияние във ВВС. А споменатата от него комисия на МО е от служба "Военна полиция". Служба, ръководена от дългогодишния пенсионер Ивайло Сотиров, получаващ над 10 000 лева пенсия и заплата по милостта на президента. В службата като човек, разследващ катастрофата, е назначен ръководителят на учението, при което загина подполковник Валентин Терзиев. Да, точно така! Виновникът за предишната трагедия разследва настоящата. И Радев вече намери виновника. Според дясната му ръка Димитър Стоянов това е министъра на отбраната Запрянов. В свой пост във Фейсбук господин СМС-а е написал: "Dimitar Stoyanov: Добре е този анализ да започне с катастрофите през 2017 и 2018 г. Тогава в рамките на една година бяха загубени три живота. Не си спомням тогава да е правено заключение за огромния проблем, за отговорност, за промени. Само да напомня, че тогава зам. министър на отбраната беше сегашният ви министър на отбраната." 

Та прав ли е господин Стоянов да твърди, че виновен е министър Запрянов? Разбира се! Министър Запрянов отдавна трябваше да свали политическото си доверие от тримата гореспоменати генерали и особено от Сотиров, защото иначе и той е активен съучастник в убийствата на български пилоти. Не се съмнявайте, господин министър Запрянов, вие ще бъдете и сте виновен за бездействие с политическата власт, която имахте и имате!

Полк. Диман Георгиев
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.