close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Пазаруването в НС с нов морал
©
13:00 / 06.09.2021
432
Татяна Дончева e предлагала на човек от ИТН сумата от 500 000 лв., за да се отцепи от партията, да привлече и други депутати като Ива Митева и Иван Хиновски, които да станат министри в третия мандат, който пък се очаквало да отиде при ИБГНИ. Дончева е направила своето предложение в офиса на този човек,  камерите са записали нейното посещение, драскала на едни листчета "половин милион ще ти дам". Човекът е готов да докаже разговора си с Дончева, готов е да се яви и пред детектор на лъжата.

Скандалното разкритие направи в ефира на БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията Тошко Йорданов

Татяна Дончева естествено отрече казаното от Тошко Йорданов и го определи като "абсолютни бълнувания". Зам.-председателят на парламента твърди, че не разполага с парите, за които Йорданов говори и това можело да се провери. "Аз съм била на разни места, с разни колеги, в разни времена. Аз не участвам в преговори", казва Дончева.

"По принцип Татяна Дончева е лъжец. Много често лъже откровено и нагло. Тя е изключително нечистоплътен политически човек, защото когато се говореше при кого ще иде третият мандат, започна да обикаля нашите депутати, да им предлага на напуснат парламентарната група, да ги убеждава да вземат други с тях, обещавайки им министрерски кресла, за да може да се опакова третият мандат и да няма значение кои ще го подкрепят. Драскала е на едни листчета "половин милион ще ти дам", заяви Йорданов.

Няколко часа по-късно депутатът от БСП Александър Симов се опита да "разплете" аферата: "От думите на Тошко Йорданов, че Татяна Дончева предлагала пари на депутати от ИТН, разбрах каква завера са били замислили тези с новия морал на промяната: притискат Корнелия сама да се откаже да получи третия мандат. Получава го Мая. Подкрепят я Демократична България. Мислят си: БСП ще ни подкрепи, няма къде да мърда, иначе ще ги пришием за статуквото, купуваме си депутати за 500000 лв. от ИТН и ето ти мнозинство и стабилност".

Оставяме настана въпроса за морала и промяната, защото в този парламент морал няма, промяната е подмяна, а парламентаризмът е потъпкан,пише в анализ Епицентър.

Разкритието на Тошко Йорданов обаче изправя държавата пред няколко състава на престъпление, извършени на най-високо ниво - или купуване на депутати или тежка клевета и набеждаване.

Скандалът засяга висши фигури на закодателната власт: заместник-председател на парламента - Татяна Дончева, заместник-председател на най-голямата парламентарна група - Тошко Йорданов, председател на парламента - Ива Митева, председател на парламентарна комисия по енергетика - Иван Хиновски.

Това поставя няколко въпроса:

- Защо чак сега научаваме тази истина - ако е истина, а не клевата?

- Защо Тошко Йорданов е затаил това престъпление, ако то наистина е факт, както твърди?

- Защо човекът, в чийто офис Татяна Дончева е направила предложение за купуване на депутати от ИТН, не е сезирал веднага компетентните органи?

- Уведомен ли е бил лидерът на партията Слави Трифонов и защо той не е сезирал МВР, ДАНС и Прокуратурата за престъпление, извършено от най-висш представител на законодателната власт?

- Знаела ли е Ива Митева, че е била предмет на покупко-продажба с цел овластяване? Когато името й се завъртя като евентуален премиер, това част от този сценарий ли е?

- Знаел ли е Иван Хиновски, че ще бъде предложен за министър на енергетиката срещу заплащане?

- Къде се намират листчетата, на които Татяна Дончева е написала "половин милион ще ти дам"?  Тошко Йорданов твърди, че след като надраскала сумата, Дончева си ги е прибрала. Тогава как ще докаже тяхното съдържание? 

- Свален ли е записът от камерата? Къде се намира?

- Кога е станал този разговор? 

- Защо Дончева е избрала точно този човек за пазарлъка си?

- Дончева може да е била в този офис, но как ще се докаже, че наистина е предлагала сделка - пари срещу парламентарна подкрепа?

И понеже скандалът е толкова гръмовен, че тепърва ще се развива, редно е да попитаме и какво правят компетентните органи:

- Коя институция се самосезира по разкритията на Тошко Йорданов днес? Как ще се установи истината?

- Какво направи вътрешният министър Бойко Рашков, за да започне разследване на евентуално престъпление?

- Задействани ли са ДАНС и Прокуратурата?

- За първи път представител на партия публично оповестява цената за купуване на депутати. Не стана ясно обаче дали 500 000 лева са за един народен представител или за групата депутати, които е трябвало да бъдат отцепени от ИТН. Кой дава тези пари? Как се финансират тези партии?

"Тошко Йорданов се опитва да внуши, че имам милиони в чекмеджето, за да давам на някого да става министър, за да краде. Парите от чекмеджетата не са при мен, а при други, включително и при спонсорите на ИТН", написа Татяна Дончева във Фейсбук.

Което отново поражда въпроси:

- Кой финансира ИТН?

- Ако Дончева знае това, защо го прикрива? 

 И накрая: какво мисли президентът Радев по тези въпроси?
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.