close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
"Късно е либе за китка", а той пита "Къде си, вярна ти любов народна"
©
15:00 / 30.08.2024
934
Случващото през последните 24 часа пред морския и софийския сарай на Ахмед Доган е важен тест за  влиянието на почетния председател над електората на ДПС. Ще  се окажат изглежда верни приказките на корпулентния Пеевски, че Доган и олигарсите му живеят

в измисления приказен свят на  сараите

и нямат реална представа за живота навън. Очакванията бяха, че пред двете луксозни резиденции ще се съберат хиляди гневни турци и мюсюлмани, готови с телата си като матросовци да бранят имотите и рахата на шефа си. Провалиха се, пише журналистът Димитър Иванов 

Снощи пред сарая в Росенец видяхме  два три файтона хора, главно представители на местната партийна номенклатура, а пред сараите в столицата кохорта от депутати на Доган, в компанията със събратя от Столипеново. Снощи матросовецът Селим Али твърдеше, че сега са се събрали спонтанно, а днес прогнозираше, че ще се изсипят хиляди от цялата страна в Росенец.

Някак неусетно рухна и бастионът на Доган

От живите репортажи по телевизиите пред сараите се преброиха едвам шест активисти на ДПС от Кърджалийска област, предвождани от кмета на Кирково и бившия градоначалник на Кърджали Асан Азис, който няколко последователни мандата преяжда с власт и съсипа общината. Но редовите  турци и мюсюлмани ги няма пред двата сарая, като отказаха да са жив щит на един самозабравил се политик.

Така беше развенчано внушението, че моралният авторитет на Доган пред общността е непокътнат и може само за часове да събере хиляди в своя защита. Сокола  и олигарсите му живееха години наред с фалшивото усещане, че преклонението и верността са естествено състояние на етноса, че веднъж и завинаги свише са получили народната любов и никой не може да им я отнеме.

Тези дни  дори чухме абсурдни и смешни внушения от вечните ласкатели на Доган – че той е над всичко и над всички. Че е над Централното оперативно бюро, над Централния съвет на партията, над законите и правилата в страната. Сам по себе си е над всички органи и е по-висш орган дори и от тях. Че дори е и повече от почетен председател, тоест повече от самия себе си. Не е комично – тъжно и жалко е това депесарско безумие! Но да видим колко пари ще струва то пред Темида.

Неслучилото се политическото измерение на спора за имотите между Доган и Папазов ще отече в канала и ще остане просто като един гражданско-правен спор, който свидетелства, че нищо не е останало от моралния авторитет на шефа. 

Българската възрожденска песен

" Къде си вярната ти любов народна…“ 

със сигурност звучи оглушително сега  в ушите на Доган. Но проблемът в случая е, че липсва искрицата любородна, която не може да разгори пламък в сърцата на младите. Тоест няма я идеологията, няма я магията, която спояваше лидера и електората в годините на прехода.

Народът цинично, в стила на почетния каза: "Късно е либе за китка“. Доган – от председател на правозащитна партия на турската и мюсюлманска общност в България, от архитект на етническия мир се превърна във властелина на порциите и архитект на партийната олигархия, която на гърба на бедния турчин и мюсюлманин предаде идеалите на общността, за да трупа и краде милиони и имоти за себе си, каквито е нямал дори и турският султан. Когато си предал хората си заради вътрешно партийната олигархия, с която си се обградил, можеш да разчиташ само на олигарсите си. Но проблемът е, че  те също са мразени от общността, така услугата им става мечешка. За това 

днес Доган е сам

Олигарсите и лакеите не го изваждат от самотата му, а подчертават самотата му - още по-брутално, защото са нежелани и ненавиждани от хората.

Преди седмица Доган, все  пак осъзнавайки какво ще се изсипе над главата му, опита да постигне примирие с Пеевски. На предпоследното заседание на въображаемия ЦОБ покани и него, но Пеевски отказа сделка и му каза – баста, ти си крадец! Доган вече изпитва горчивия вкус на войната, в която го вкараха дерибеите му. И все пак до днес той имаше шанс да обърне мача, да демонстрира, че е народен трибун и любимец, че общността е зад него. Но в случая

няма  предизвикателство пред общността за бъдещето й,

за идентичността й. Не са засегнати интересите и правата на обикновения турчин, а само на един самозабравил се султан. Заради това днес няма кой да хвърли и пет пари, за да брани сараите и личните мераци и кефа на шефа, на фона на тоталната мизерия в смесените райони, където хората бяха превърнати в крепостни и машина за печелене на избори.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.