close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ГЕРБ номинира Екатерина Захариева за еврокомисар
©
11:56 / 27.08.2024
925
Бившият външен министър Екатерина Захариева ще е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар. Новината съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Той не смята, че България е закъсняла с номинацията.

"През август в Брюксел хората са в отпуска, белият свят почива. Ресорите се разпределят след август. Това, че много държави проявяват интерес към едно, второ или трето, е на втория-третия етап. След като държавите-членски изпратят своите кандидати, се провежда интервю от председателя на ЕК. Записано е, че тя от кандидатите прави отбор, който да представлява и работи за Европа. Това е правителство, все едно служебно. През цялото време вървят консултации, ресорите се разпределят в зависимост от кандидатите. Чак тогава се отива в ЕП, където политическите семейства, трябва да защитят комисарите, които са излезли от тези семейства", обясни Борисов.

Той коментира и новият служебен кабинет на Главчев. Според него част от селекцията министри в него са на президента Радев. 

"Тези министри най-вероятно са дадени от президента. Част от селекцията е факт. Преди седмица нямахме кабинет и президентът се намеси, за да направи така, че подписвайки указа, да имаме честни избори. Това е стъпка напред, за да може политическите партии да споделяме обща отговорност".

"Аз не се радвам, трябва да е извънредно положение да има служебен кабинет,  а то стана като "Добър ден“, така че не може да ме зарадва днешния ден. Това означава провал на политическата класа. В този ред на мисли Радев и служебният премиер заслужават поздравление за споделената отговорност за това правителство. Как ще се справи , ще видим тези месеци“, заяви още лидерът на ГЕРБ. 

"Преди седмица нямахме кабинет и с подписването сега на указа от Радев, за да имаме честни избори. Заслужават поздравления. Това е стъпка напред и партиите да започнат да мислят как да споделяме отговорност“, заяви той.

По темата с промените в Конституцията и ограничаването на избора от "домовата книга“ Борисов заяви:

"Имаше текстове, които можеха да се напишат по-добре. Това е опит за партиите, които бяхме в сглобката. Конституцията е направена за високоинтелигентни, системни политически партии, ако има такива, няма проблем. Тези, които писаха и приехме сега трябва да сме на висотата да защитаваме, това което сме приели. Трябваше да сме на висотата да е по-голяма домовата книга, но трите партии се занимавахме с какво ли не, в желанието си да се слагат партийни кандидатури. Имаме 1-2 месеца да вадим поуки и да споделяме отговорността“.

Борисов изключи вариант за бъдеща работа с "Възраждане“ заради "височайшото посещение на Костадин Костадинов в Москва“. "Когато говорим за коалиции или каквото и да е било, те просто се изключиха от тази възможност“, посни той.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.