close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Джевдет Чакъров с бизнес империя за милиони
©
14:35 / 10.09.2024
894
Председателят на крилото ДПС-Доган Джевдет Чакърв е зарязал партийната дейност и е съсретодочил вниманието си към бизнес империята, който той и синът му притежават,научи Епицентър. бг.

Както е извество фамилията на Джевдет Чакъров е изградила мащабна енергийна империя, в която са инвестирани няколкостотин милиона - като депутат, шеф на комисия и бивш екоминистър той е успял да осигури огромния финансов ресурс, необходим за строителството на соларните паркове.

След като почетният председадател д-р Ахмед Доган остана без бизнес и без покрив, Чакъров решил да се направи на човек от народа и трескаво се "изчисти" от всички фирми, в които фамилията му има притежание или контрол. Само че те са толкова много - над 40, че адвокатите му не успяват са се справят лесно и бързо със съдебните и търговски регистрации, разказват запознати.

За пред държавата Джевдет Чакъров е декларирал единствено, че притежава 37% от фирмата "Глобал проджект БГ“, която в момента – поне официално – не развива дейност.

Но е посочил един прелюбопитен факт – че има частен интерес към дейността на 4 фирми, свързани със сина му Сами – "БК- България“ (държаща заведения за бързо хранене), консултантските "Пюр сорс“ и "Имса груп“ (в нея Сами е съдружник със сестра си Имрен) и дружеството "Състейнъбъл инвестмънтс“. Последната фирма всъщност е един от ключовите играчи в енергийната бизнес империя, чието лице е синът, но от сенките се подава баща му Джевдет.

Справките в Търговския регистър и базите данни сочат, че синът на бившия екоминистър и дългогодишен член – в това число на ръководството на ДПС, както и на ресорните комисии в Народното събрание, фигурира в над 40 дружества, повечето от които занимаващи се именно с ВЕИ. И макар да са регистрирани все в Пловдив или Асеновград (откъдето е родом Чакъров), контролират десетки соларни паркове и малки ВЕИ инсталации из цялата страна. Според експерти от сектора, Сами Чакъров и бизнес партньорите му държат (построени и в процес на построяване) мощности за над 400 мегавата или почти колкото половин блок на АЕЦ "Козлодуй“.

През юни миналата година в експлоатация е пусната фотоволтаичната централа Верила – една от най-големите в страната, с мощност 123 мегавата. Инвестицията е за над 200 млн. лева, като централата съдържа над 220 000 соларни панела. Инвеститор във ФЕЦ "Верила“ е дружеството "Белозем солар парк 3“, чиито крайни действителни собственици са Сами Чакъров (чрез верига дружества, сред които е въпросната компания "Състейнъбъл инвестмънт“ и друга перла в енергийната корона на фамилията – "Сизиджи“).

Миналата година, веднага след пускането в експлоатация на ФЕЦ "Верила“, Сами Чакъров и партньорите му започват постъпки за изграждането на нова соларна мегацентрала – на 1270 дка в землището на гр. Мъглиж (Стара Загора). Според материали в медиите, плановете са тя да е с мощност 100 мегавата, а инвеститор в проекта е "Белозем солар парк“2, в което съдружници отново са инвеститорите и във ФЕЦ "Верила“.

Такива ВЕИ проекти Сами Чакъров и обкръжението му имат и на множество други места. Така например фирми на съдружника му в "Състейнъбъл инвестмънт“ Иван Русинов се подвизават в община Доспат и община Хаджидимово. Разбира се – в разбирателство с местните власти. Доколко инвестициите в Доспат са прозрачни впрочем показа протест на жителите на общината преди няколко дни пред сградата на Народното събрание в София. На него местните хора се бунтуваха, че кметът е превърнал общината в "частен град“.

Над половин милион кеш е декларирал Джевдет Чакъров пред антикорупционната комисия. Сумата фигурира в последната публикувана негова декларация, подадена в края на януари 2023 г. Според нея той държи "в наличност“, а не по банкови сметки 545 235 лева. Какъв е произходът на средствата обаче не е посочил. По-любопитното е, че в предната му декларация, която е за 2022 г., е посочил далеч по-ниска сума, отново "в наличност“ – общо 165 000 лева, чийто произход обяснява със "спестявания от заплати“ и със стоматологичната практика на половинката си Недрет Читалова. Как се спестява над половин милион от "заплати“ е въпрос без отговор. Той е обявил, че притежава и 6 кредитни карти, три от които са с общ лимит от 60 000 лева (две за по 20 000 лева и една – за 20 000 евро). Декларирал е също така, че дължи към физически лица два заема за общо 67 000 евро. Все повдигащи редица въпроси данни, заслужаващи вниманието на разследващите органи в страната.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.