close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Доган остава без имоти и фирми
©
09:35 / 27.08.2024
866
Дни след като собствеността над "ТЕЦ-Варна" беше прехвърлена и едноличен притежател на централата (както и на компаниите, притежаващите сараите на Ахмед Доган) стана бившия транспортен министър Данаил Папазов, акцията спрямо почетния председател на ДПС има продължение, съобщи "Капитал".

С ново заявление в Търговския регистър Папазов отстранява Доган и като член на съвета на директорите на дружеството. То е подадено за вписване на 26 август, но е с дата 20 август - т.е. буквално дни след смяната на контрола върху "ТЕЦ Варна". Това затвърждава подозренията, че всъщност цялата операция е част от войната в ДПС между лагерите на Делян Пеевски и Ахмед Доган, като буквално с няколко мълниеносни действия първият лишава втория от активи за десетки милиони, включително и от обитаваните от него имения.

Ако промените за "ТЕЦ-Варна" бъдат вписани, Доган рискува да загуби ключови активи като сараите в Бояна и Росенец, тъй като те са притежание на дъщерни фирми на централата.

Паралелно Папазов е предприел аналогични действия да отстрани Доган и от управата на още едно дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна".

Става въпрос за охранителната "Електрик секюрити", създадена през 2020 г. (след като президентът Радев отне на Доган охраната от НСО в отговор на протестите и десанта на Христо Иванов в "Росенец"), която по последни данни в АПИС има около 40 служители. Там също Доган е освободен с решение на Папазов в ролята му на изпълнителен директор на ТЕЦ-а

Рокадите в топлоцентралата

В края на 2017 г. CEZ продаде "ТЕЦ Варна" на семейната компания на Папазов "Сигда" за около 48.5 млн. евро, финансирани със заем от ПИБ. Около половин година по-късно обаче като мажоритарен собственик изненадващо се появи Ахмед Доган, който както се разбра, е придобил 70% от "Сигда". Останалите 30% формално бяха собственост на децата на Папазов. Това му участие в следващите години беше ползвано като основа за изсветляване на част от владенията му, като постепенно под шапката му минаха дружествата, притежаващи боянския и морския сарай на Доган. Задълженията пък бяха рефинансирани от Д банк, на считания за близък до политика бизнесмен Фуат Гювен.

Това разпределение се запазва до края на миналата година.

През декември 2023 г. акциите на дружеството, опериращо централата, бяха прехвърлени в нова компания - "Сигда инвестмънт", където вече Доган и Папазов имат по 50%, а старото "Сигда" остава само за Папазов. Паралелно с тези рокади е сключен и договор за заем с Общинска банка за 30 млн. лв., по който са заложени и двете компании, а пък са погасени задължения на ТЕЦ-а към Д банк.

Насред войната в ДПС обаче е представено ново споразумение от 5 август, с което акциите се връщат на "Сигда", като обяснението е, че "Сигда инвестмънт" не е успяло да осигури финансиране за заплащане на цената за придобитите акции. Документът, както и джирата от 6 август са подписани само от Папазов, който е представляващ и на двете компании.

Паралелно с това на 8 август е задействано прехвърляне и на морския сарай на Доган в Росенец. Той е в активите на "Хермес солар", което дотогава се притежава от "Порт логистика Бургас" - дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна". А също и на "Варна мода" - компания, притежаваща други имоти, а също и яхти, ползвани от Доган. С подписите на Папазов дяловете в тях са прехвърлени към наскоро създаденото и управлявано от Папазов "Сигда пропърти".

Светкавично овладяване

Всички тези действия не бяха оспорени и в регистъра не се виждат никакви опити вписванията да бъдат блокирани.

Прави впечатление и че смяната на контрола в "ТЕЦ Варна" става, без да е поискано одобрение от КЗК, каквото предвид оборота на компанията би трябвало да е необходимо.

Така реално по документи вече Доган практически няма фирмени участия, а скоро вероятно ще бъде лишен и от участието си в управлението на компаниите.

Според решенията на негово място в бордовете на "ТЕЦ Варна" и "Електрик секюрити" влиза "Сигда кънстракшън" - компания, притежавана и управлявана от самия Папазов, който и в лично качество е директор.

Той, както и другият член на бордовете - Андриян Атанасов, запазват постовете си, като мандатът им е удължен с нови пет години.

Папазов става и председател на бордовете в двете компании - пост, който досега заемаше Доган.

Атанасов е дългогодишен финансов директор на "Пристанище Варна", управляваното от 2001 до 2013 г. от Папазов, когото той като транспортен министър в кабинета "Орешарски" назначава за председател на управителния съвет на НКЖИ.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.