close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Доган към Ибрямов: Ще убием Момчето, но трябват пари
©
10:30 / 10.10.2024
811
Ахмед Доган има намерение да убие Делян Пеевски. Това твърди в показанията си пред прокуратурата основният свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов – Мирослав Тодоров, пише Mediapool .

"Искам да посоча че по време на среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият Момчето като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това".  Това казва пред разследващите свидетелят Мирослав Тодоров

Разговорът между Ибрямов и Тодоров се съдържа в СРС-та, които са приложени към доклада на прокуратурата, с който и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от парламента и от ЦИК имунитета на депутата Джейхан Ибрямов.

Думите на Тодоров са сочени като аргумент на прокурора, че Ибрямов трябва да остане в ареста.

Към момента депутатът от обкръжението на Ахмед Доган  е задържан под стража за постоянно като Апелативният съд в София трябва да се произнесе окончателно по мярката му.  Ибрямов е обвиняем за това, че е поискал и приел подкуп от Тодоров. В замяна обещал да въздейства върху длъжностни лица от министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки.

Първото заседание по мярката за неотклонение срещу Ибрямов бе проведено при закрити врата.

От свои източници Mediapool научи, че по време на делото прокурорът в опит да аргументира защо Ибрямов трябва да остане под стража за постоянно е избрал три цитата от показанията на основния свидетел.

Един от тях е следният:

"Искам да посоча че по време на същата среща Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това".

Самият прокурор подчертава, че това твърдение няма общо с обвинението. Но обяснява, че е решил да го спомене, защото цитатът е "доста смущаващ".

Към момента не е ясно дали прокуратурата ще се ограничи само с цитиране на свидетелските показания или ще започне и разследване по тях.

Според прокуратурата Ибрямов е поискал 400 хил. лв. от Тодоров. Свидетелят твърди, че тези пари са за купуване на гласове на изборите в края на месеца. Той обяснява още, че Ибрямов му бил казал, че за вота са им нужни между 5 и 7 млн. лв.

"Коментирахме че в Шумен, където е неговият избирателен район, има роми, които това чакат, чакат пари, за да гласуват за него", заявил е Тодоров.

Прокуратурата твърди още, че има доказателства, че през последните 10 години Ибрямов е взел от Тодоров около 800 хил. лв. Срещу това депутатът помагал да се печелят обществени поръчки от фирми, близки до свидетеля. 

Самият Тодоров е обвиняем по дело, свързано с източване на ДДС. Двамата с Ибрямов се познават отдавна. През лятото се разбра, че депутатът е ползвал джип, иззет, защото е собственост на фирма, която разследващите считат за част от схемата за източване на данъци.

Ибрямов бе арестуван на 2 октомври на паркинга на столичен хипермаркет. Според разследващите това е била третата му среща с Тодоров през последните десетина дни. Предадени са му 100 хил. лв. в предварително белязани банкноти. След задържането част от парите са били открити в сакото му.

Преди ареста Ибрямов е подслушван и следен със СРС-та. Тезата на разследващите е, че арестът е бил извършен в условията на неотложност, защото Ибрямов е хванат в момент на извършване на престъплението. За тези случаи законът предвижда изключение от забраната за задържане.

Появата на новия факт по делото - че "Доган иска убие Пеевски" внася друга светлина в отношенията между двамата доскорошни съратници, за които от ДПС твърдяха, че са като баща и син, преминаха през определението "феномен" и стигнаха до "политическо чудовище", за което Доган даде клетва в неделя, че "ще направя всичко възможно, това предизвикателство да се превърне в наша сила".
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.