close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Алексей Петров убит след три опита за 21 години
©
14:05 / 16.08.2023
342
Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит днес по обед в столичния квартал "Драгалевци". До него е открита полумъртва жена, откарана в болница.Тя е Мирослава Спасова, управител на "Лев Инс".

Това е третото покушение срещу Петров.

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака. 

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. В деня на атентата малко преди 8.30 ч. Алексей Петров излиза от дома си на ул. “Арарат" в столичния кв. “Кръстова вада". В подземния гараж го чака шофьорът му - Стефан Борисов. По навик Алексей сяда на задната дясна седалка в бронирания си “Мерцедес S 500 Гард".

Шофьорът потегля и свива по ул. “Проф. Милчо Лаков". Когато стига до кръстовището един след друг през 2 секунди се чуват два адски гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата. Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража.

На 13 ноември същата година Алексей Петров обявява награда от 100 000 долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Алексей Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: "Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.

Алексей Илиев Петров e бизнесмен, политик и преподавател (доцент в УНСС), експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. Президент на българската и балканската федерации по карате.

Роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години.

Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества "Аполо и Болкан“ и "Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на "Средец М“, а по-късно и на "Левски Спартак“.

До 1998 г. участва във фирма "Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на НОИ, експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате. Президент е на Българската национална федерация карате.

Преподава в УНСС от края на 90-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление "Т“.

На 3 септември 2009 г. Алексей Петров в прав текст заявява: "Бойко, свали лихвите“. На 22 декември 2009 г. е изпратено писмо до вицепремиера Симеон Дянков с предложение на ССИ за пазарни мерки от страна на държавата, които да доведат до намаляване на лихвите от страна на търговските банки.

През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. "Голям Октопод“.

Четири години след провеждането на операцията прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото "Октопод“.
Още новини от Новини за лица:
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.