close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Гняв заради продажбата на архива на Оруел
©
15:26 / 19.08.2024
864
Архивите на Джордж Оруел дават безценна информация за един от най-влиятелните британски писатели на XX век, като хвърлят светлина върху начина, по който е създал най-запомнящите се книги, чувствителността му към критиката и страховете му, че съдебните заплахи могат да унищожат творчеството му. Сега съкровищницата, която представлява обширният архив от кореспонденция и договори, натрупан от първоначалния издател на Оруел, Виктор Голанц, може да бъде хвърлена на вятъра в нещо, което е описано като акт на "културен вандализъм“, предаде "Гардиън".

Ключовата кореспонденция на автора на "1984“ и кореспондента на "Обзървър“ се предлага за продажба на свободния пазар след решението на компанията майка на издателството да продаде архива поради затварянето на склада през 2018 г.

80-годишният Ричард Блеър, чийто баща Ерик Блеър пише под псевдонима Джордж Оруел, е разтревожен от загубата: "Ужасно тъжно е... След като материалите на Голанц бъдат придобити от частни колекционери, те могат да изчезнат завинаги в ефира“.

За 75 000 паунда Питър Харингтън, водещ антикварен книжар, в момента предлага документи на Голанц, свързани с втория роман на Оруел "Дъщерята на духовника“. Те включват оригиналния му договор, писмо с негови корекции и доклад от 1934 г. на Джералд Гулд - тогавашен редактор на художествената литература на "Обзървър“ и читател на ръкописите на Голанц - в който се посочва, че романът трябва да бъде публикуван.

Харингтън продава и писма за 50 000 паунда, свързани с третия роман на Оруел "Keep the Aspidistra Flying“, които показват, че опасенията за клевета са довели до ключови промени в окончателния текст. През 1936 г., разтревожен от желаните от Голанц промени, Оруел пише, че въпреки това ще направи всичко възможно, за да изпълни изискванията на издателя си - "с изключение на това да съсипе книгата напълно“.

Друг известен книготърговец - Jonkers Rare Books - продава за 35 000 паунда документи, свързани с "The Road to Wigan Pier“, класическото изследване на Оруел за индустриалната бедност в Северна Англия. Сред тях е дълго писмо до Голанц, в което той отрича обвиненията, че е сноб от средната класа, моли го да се намеси и заплашва със съдебни действия срещу критиците си.

Документите, свързани с "Дъщерята на духовника“, включват писмо на Оруел, в което се уточнява, че никой от героите не може да бъде свързан с живи хора. Кореспонденцията относно "Фермата на животните“ регистрира известния отказ на Голанц от класическата антитоталитарна басня, публикувана за първи път през 1945 г., поради просъветската политическа обстановка, създадена от Втората световна война. Оруел пише: "Трябва да ви кажа, че според мен тя е напълно неприемлива от политическа гледна точка (тя е антисталинска)“. Първоначално Голанц се противопоставя на идеята, че е привърженик на сталинистката линия, но след като прочита ръкописа, на 4 април 1944 г. пише "Вие бяхте прав, а аз грешах. Много съжалявам. Върнах ръкописа.“

Виктор Голанц основава една от най-влиятелните издателски къщи на XX век. Компанията е придобита от Orion Group, която става част от Hachette, собственост на френската мултинационална компания Lagardère.

Рик Гекоски, водещ антиквар, е помолен да се освободи от архива, който включва кореспонденция с Кингсли Еймис и Дафни дю Морие, както и с други автори на Голанц. Миналата седмица той отхвърли критиките срещу унищожаването като "погрешни“ и заяви: "Цялото това нещо беше санкционирано от Малкълм Едуардс, директор на издателство Orion, и беше продадено по искане на управителния съвет. В книгата на Гекоски от 2021 г. "Пазени от дракони“ той пише: "Никой от борда на Orion не се интересуваше къде отиват и при кого“.

Той си спомня за склад, пълен с десетки хиляди томове, както и за десетки картотеки - "ръждясали и прашни, натъпкани с всички производствени, редакционни и права на издателствата на Голанц, огромната част от които не са отваряни може би от 50 години“.

След като напразно се опитва да продаде целия архив на различни институции за около 1 млн. паунда, той е разпределен между десетки търговци, частни колекционери и библиотеки: "Единственото, което бордът поиска от нас, беше да се отървем от възможно най-много материали... а останалото... трябваше да бъде изхвърлено.“

Жан Ситон, директор на фондация "Оруел“, казва: "Това, че никой не е отворил тези архивни папки в продължение на 50 години, се дължи на факта, че те са били идиоти и не са разбирали стойността на архива. Защо управителният им съвет не се е консултирал с експерти и историци, които биха разбрали, че може би трябва да получат някакви приходи от него, но биха разбрали истинската му обществена стойност? Вместо това те разпръснаха един национален архив.

Биографът на Оруел DJ Тейлър си спомня, че когато той и фондация "Оруел“ откриват, че архивът на Голанц се продава, се опитват да съберат пари: "Не успяхме, защото това бяха много ценни документи. Разбира се, бяхме притеснени, че архивът просто ще бъде продаден на парче.“

Той добавя, че издателството винаги е боравело с "невероятно ценния“ си архив "аматьорски“. Той си спомня за слабата охрана, когато е работил по първата си книга за Оруел преди 23 години. "Спомням си, че веднъж влязох в офиса и те казаха: "О, къде отиде? Една кутия, съдържаща писмата на Оруел до Виктор Голанц, просто беше изчезнала някъде в сградата“, казва той.

Лиз Томсън, която в продължение на 35 години се занимава с книготърговия, определя продажбата като "културен вандализъм“: "Каква надежда за бъдещите биографи и историци?“

Тя открои кореспонденцията на Голанц за "Фермата на животните“ - продадена от Джонкърс на цена от 100 000 паунда - която включва писмото на Оруел от 1944 г., в което той я описва като "малка приказка... с политическо значение“, и отказа на издателя. "Голанц отказва да публикува романа, защото се опасява, че той ще разстрои англо-съветските отношения... Архивът е безценен“, казва Томсън.

Изхвърлянето на издателството контрастира с усилията на Ричард Блеър да поддържа архив на кореспонденцията на писателя. През 2021 г. той купува 50 писма, за да може да ги дари на архива на Оруел в Университетския колеж в Лондон, опасявайки се, че в противен случай те ще отидат на пазара и "никога повече няма да бъдат видени“.

Пом Харингтън, син на основателя на "Харингтън“, заяви: "Разбира се, би било чудесно, ако институциите се заемат да придобият тези уникални материали. Не е разумно да очакват, че те ще им бъдат подарени.“ Кристиян Йонкерс, основател на Jonkers Rare Books, каза: "Това е много важно:"Нямаше да има толкова много от този вид материали, ако хора като нас не даваха възможност за този процес.

Дори нещо толкова монументално като този архив на Оруел можеше просто да бъде изхвърлено, ако не беше пазарът.“
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.