close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ДПС Пеевски и ДПС Доган без регистрация за изборите, решава съдът
©
12:43 / 09.09.2024
877
С пълно единодушие и без дебат Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" на Джевдет Чакъров, както и "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски за предстоящите избори на 27 октомври.

Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Предложението за решение бе изчетено от Цветозар Томов. Той изреди подадените документи - решение за образ на коалиция с подписите на Чакъров, Румен Йончев от ЗНС и Димитър Илиев от СБОР. Подписите също били на ред, печати и сметки също присъствали.

Томов посочи, че в същия ден и "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Делян Пеевски също е подала документи и включва партия ДПС в коалицията.

"Видно с приложените документи има различни банкови сметки, макар партията титуляр е една и съща - ДПС", вметна той. И припомни, че ЦИК поиска и от двете партии да представят документи, които да покажат, че коалициите не са в сблъсък с чл. 127, ал. 1 и ал 3 от Изборния кодекс , който не допуска една и съща партия за едни и също избори.

До 7 септември не са представени исканите документи, а в 16,35 ч. на 7 септември Чакъров е депозирал възражение срещу указанията, ден по-късно е оттеглено. Указанията от ЦИК са част от административно производство и не бива да се коментират, каза Томов.

"Вътрешно-партиен проблем в една от най-влиятелните партии е представен пред ЦИК във вид, в който партията е едновременно в две различни коалиции. Нашите указания към тези коалиции целяха само да се даде възможност въпросният конфликт да се реши така, че решението да е по волята на избирателите на ДПС", обясни позицията на ЦИК по въпрешно-партийния проблем в ДПС

По същия начин премина и последвалото предложение за решение за отказ на регистрацията и на ДПС - Ново начало. Там обаче бе припомнено, че при старта на регистрациите на електронната поща е получено заявление малко след полунощ, към него обаче не били прикачени всички документи.

Отново нямаше дебат и гласуването мина с 15 гласа "за" отказа за регистрация.

Както вече е известно в 0:05 часа на 2 септември - първия ден за приемане на документи на партиите за изборите, лидерът на ДПС-Ново начало Делян Пеевски изпрати по електронен път документите на коалицията си. Младежи от ДПС, водени от кмет на Белица Радослав Ревански, член на ЦОБ, пък бяха запазили първото място пред ЦИК два дни преди това.

В нарушение на правилата секретярат на ЦИК Севинч Солакова, която е и член и на ЦОБ на ДПС пусна до масата за регистрация на партиите представителите на ДПС-Доган Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, които прекараха там нощта, преди ЦИК официално за открие процедурата..

Заради създалия се хаос ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер коалиция  "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало". От изборната комия приеха и указания, с които коалициите "ДПС - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС" трябваше да предоставят до 17:00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав. 

И двете коалиции отказаха да изпълнят указанието на ЦИК да премахнат и партията, и абревиатурата ДПС в рамките на крайния срок.

Решенията на изборната комисия могат да бъдат обжалвани във Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Стигне ли се до ВАС, ДПС-Пеевски има три предимства - държи печата на партията, има Парламентарна група и първи е направил регистрация по електронен път, което е допустимо по закон.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.