close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Архимандрит Никанор: Който оспорва първенството на Вселенския патриарх, хули вярата
©
12:11 / 20.06.2024
1131
Всеки опит на някакви светски лица, било то адвокати, художници или други, да оспорят и да си присвоят вероучителната власт на Св. Синод, е тежко прегрешение срещу Св. Дух.Тезите на адвокатите удивително точно съвпадат с опорките на руската църковна и политическа пропаганда, но и у нас  ще бъде потърсена наказателна отговорност по чл.419А НК на проводниците на путинизма, казва пред Faktor.bg архимандрит Никанор. 

Преди два дни министерство на отбраната осуети опит Военният клуб в София да бъде използван за пропаганда срещу Украйна, ЕС, НАТО и БПЦ. Скандалът възникна около представяне на книгата ,,Българската Църква в предпоследните времена", автори на която са двама адвокати, представящи се и за богослови – Георги и Александър Тодорови. Министър Запрянов пое отговорност и спря провокацията, за която алармираха Атлантическия съвет на България,  платформата "Политически дневник“ и архимандрит Никанор.

Все пак хибридната операция с представянето на спорната книга се проведе на друго място в столицата, а в интернет вече се разпространява видео от представянето й и дебат с вярващи. Авторите твърдят, че дават отговор на въпросите – какво се случва в БПЦ през последните месеци. Верни и почтени ли са скандалните им тези?

Потърсихме отговорите в разговор с архимандрит Никанор, игумен на Черногорския манастир "Св. Св. Кумза и Дамян“.

- Архимандрит Никанор, познавате ли тези богослови, запознат ли сте с тезите им?

- Да, запознат съм. Става въпрос за един действащ адвокат и за един несъстоял се художник. И за двамата богословското образование не е основно, но имат претенции, че разбират нещата по-добре от професионалните богослови с научни титли.  Известни са в църковната сфера отдавна и то основно като застъпници на връщането на стария календар в Църквата и противници на междухристиянския диалог. Някои съвсем кратичко ги характеризират като обикновени мракобеси, но това ми се струва малко пресилено определение. Просто са объркани хора.

- Можете ли да оборите внушенията им?

- Не само аз, всеки един що-годе грамотен богослов може с лекота да обори всичките им твърдения. И то без да навлиза в дълбочина на сложните им умоплетения. Вижте, истината е проста. Сложна и с много обяснения е лъжата! 

В Христовата църква винаги е съществувало първенство по чест, свързано с определени привилегии на първия по чест, сред които може би най-важната е правото му да има последната дума при църковни спорове и да приема апелации като най-висша съдебна инстанция в Църквата. Това положение е фиксирано в съответните църковни правила, приети от Вселенските събори и е част от Свещеното Предание на Църквата, което има същия авторитет, както и Свещеното Писание! Опитите да се отрича тази несъмнена истина чрез някаква адвокатска казуистика, приличат на умуването на шопа, който пред клетката на жирафа заявява: "ете такова животно нема!"

Нема, ама има! През първото хилядолетие това църковно служение - старшинството, е изпълнявано от римския папа, а след 1054г. и до днес, от следващата по старшинство катедра - Константинополската, която за Православната църква се явява първа по чест без равни по привилегии. И ние днес виждаме какви са обективните факти - руският духовник Петър Еремеев подаде апелация пред Вселенската патриаршия, тя беше уважена и той бе възстановен в сан, като в момента е клирик на Пловдивската епархия на БПЦ. Има ли български епископ, или свещеник, който да не признава този факт? Не.

- Защо 19 май 2024 г. се определя от адвокатите-духовници като повратна дата за БПЦ и Св. Синод, какво толкова се е променила с избора на Сливенски владика?

- Вижте, всеки един разкол в Църквата през изминалите 2000 години е започвал след някакъв "повратен момент", след който разколниците вече не са намирали възможност да останат в общение с Църквата. Но това е предхождано от дълъг период на отчуждаване от нея посредством усвояването на не-църковно, еретическо вероучение, или на схизматичен дух. Така че, когато дойде разколът, стават валидни и апостолските слова: "те от нас излязоха, но не бяха наши". Датата 19 май няма да остане с нищо забележителна в българската история, освен с един преврат, извършен преди 90 години. И толкова.

- Случват ли се неща в Църквата без съгласието на Синода, под диктовката на лица, които смятат, че те са Синода?

- Е, в Църквата се случват много неща. И не всичко, което се прави в нея, е от компетенцията на Св. Синод. Уставът на БПЦ разграничава ясно и точно правата и отговорностите на Синода, епархийските митрополити, свещениците и т.н. На мен не ми е известно в Св. Синод да са разглеждани въпроси, касаещи засягане или изземване на неговите компетенции от трети лица.

- Тодорови твърдят, че в момента се създава у нас псевдо църква, силно прегърната с властта, която ще говори за мир, любов, единство?

- Съгласен съм с Тодорови, че в момента у нас те се опитват да създават псевдо-църква, т.е. пореден църковен разкол. Христовата Църква е основана на Петдесетница - това събитие ще отбележим сега в неделя. Неин глава е Сам Господ Иисус Христос и в нея неотлъчно пребивава Светия Дух, който я учи на всяка истина. Църквата е стълб и крепило на истината, на което и портите адови няма да надделеят. Да вметна, че кремълските порти - също. Друга Църква, освен основаната на Петдесетница, и у нас съществуваща под формата на Българска патриаршия, няма и не може да има! И тази Църква е непогрешима по веровите въпроси, каквото и да бълнуват разни адвокатчета! Всеки може да отвори Светото Евангелие и сам ще се увери, че в него Спасителят говори именно за мир, любов и единство? А за какво друго?! Ако тези умници смятат да стават пети и шести евангелисти, и да ни учат на друго евангелие - анатема да бъде!

- Адвокатите-богослови пропагандират, че в момента в България се прави опит да бъде убит Бог, а случващото се било част от идването на Антихриста и второто пришествие?

- Това с опита да бъде "убит" Бог ще го оставя за коментар от специалистите. Ще кажа само, че всичко случващо се от две хиляди години насам е част от идването на антихриста и второто пришествие, както е предсказано в Откровението. Може би тези адвокати са намерили начин да отменят това идване и да опровергаят тайновидеца Йоан? Иначе е ясно, че плашенето с края на света е любим прийом на всяка секта - даже и на нехристиянските. Той и един друг политически сектант и пияница, Медведев, всяка седмица ни плаши с това. Нормалните хора не трябва да обръщат внимание на такива неща.

- Тодорови са категорични, патриарх Вартоломей налага беззаконие, измислял си ролята на вселенски водач и вселенска църква?

- Патриарх Вартоломей нищо не си е измислял, той е 270-ти поред Вселенски патриарх и не прави абсолютно нищо различно от това, което са правили 269-имата му предшественици. Православната църква се нарича Една и Вселенска в самият Символ на вярата и в нея, както казах, винаги е имало първенствуващ епископ. Дори светите Петър и Павел, чиято памет скоро ще честваме, са наречени "първовърховни апостоли". Какво е това според вас, празнословие, или все пак има особен смисъл в това определение?

- Лъжа ли е, че Константинопол е центърът на православието?

- Константинопол е център и люлка на Православната църква такава, каквато ние днес я познаваме. Това е така, защото именно около дадените на Константинополския патриарх от Вселенските събори привилегии се формира църковното противопоставяне срещу претенциите на Рим за господство в църквата. Борбата между тези два престола завършва с окончателен разрив през 1054 г., и точно около Константинопол се групират тогавашните патриаршии, които не желаят да се подчинят на Рим - Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Охридската и Грузинската, както и Кипърската църква. Това са, други няма. Нима Йерусалим води борбата с Рим? Нима Александрия, или Охрид? Константинопол я води и затова той се утвърждава като център на Православието в отличие от римокатолицизма. Голям смях предизвиква използването от страна на уж истински-православните на чисто римокатолически аргументи срещу титлата на Вселенския патриарх от времето на най-ожесточената борба помежду им. Пустите клисурци станаха латинци...

- А какви са тогава амбициите на руснаците, че те са третия Рим и център на православието, а руският език бил езикът на Бог, според владиката на Ловеч?

- Ако руският език е езикът на Бог, как тогава "Бог е българин"? Вижте, руската църква е била една от най-скромните и смирени поместни църкви, изкарала повече от половината си история като обикновена митрополия на Вселенската патриаршия, по-точно 90-та по ранг. Това е почти половин хилядолетие между 988 и 1448 г. Забележете, че нашата Българска църква пребивава в подобно положение едва 57 години, между 870 и 927 г., след което е провъзгласена за самостоятелна Патриаршия - шестата поред тогава. Но с политическото издигане на Московското царство и превръщането му в Руска империя се налага и откраднатият от българите наратив за "Третия Рим", съответно руската държава започва борба срещу Вселенския престол, за да го отслаби, разклати и събори, и на негово място да издигне Московската катедра. С отделни кратки прекъсвания това е лайтмотива на московската църковна политика вече 300 години. Но се вижда, че не е такава Божията воля и колкото повече църковна Москва се старае да навреди на Вселенската патриаршия, толкова повече авторитетът на последната нараства. Някой помни ли кога за последен път е прибягвано към Константинопол за апелация? А сега, само през последните две години, десетки свещеници от цял свят се обърнаха с такива молби и бяха възстановени в сан, като нито една поместна църква, с изключение на Руската, не възрази срещу това! Такива са фактите, каквото и да шикалкавят адвокатчетата.

- Но те твърдят, че Иисус бил вселенският патриарх и никой нямал правото да си присвоява тази титла?

- Е, в Евангелието пише също така и никого да не наричаме свой отец, но в църквата точно по този начин се обръщаме към всеки един духовник. Хайде да не се подвеждаме по евтини адвокатски похвати.

- Тодорови са категорични, че има ясни канони, които забраняват на Вартоломей да възстановява в сан чужди духовници отлъчени от църквата и да признава незаконно църкви и да издава Томос?

- Те, ако искат, могат да ви обявят за амермумн на сарацините, или за главен прокурор на републиката, но от това нищо не следва! Каноничното право не е като търговското право. Какво може и какво не може да прави Вселенския патриарх - го решава Църквата на свои събори. И тя го е решила вече! Единствена от всички поместни църкви автокефалии дава само Вселенската патриаршия, и тя има властта и да ги отнема ако е необходимо. Независимо дали на нас това ни харесва или не - такива са фактите, това е Свещеното Предание!

- Хората на които опонирате внушават, че създаването на нова Украинска православна църква, с предстоятел Епифаний е отключила разкола в православието?

- Каноните са създадени с цел да лекуват рани и да решават конфликти, а не да отварят рани и да създават проблеми. С учредяването на Православната църква на Украйна по каноничен начин бе прекратен един разкол, който съществуваше близо 30 години и имаше десетки милиони последователи! Това беше едно епохално събитие, което заедно с решаването на македонския църковен въпрос, може би ще даде основание патриарх Вартоломей да остане в историята с прозвището "Велики". Ако някой е недоволен от това негово решение и е готов да направи нов разкол, той ще си понесе последствията и в този век, и в бъдещия! Аз само искам да напомня, че зачатъци на разделение видяхме още през 2016 г., при опитите да бъде саботиран Всеправославният събор - а това е няколко години преди даването на украинската автокефалия. Така че, изводите си правете сами.

- Наричат икуменизма главната ерес, а Вартоломей неин проводник и изразител?

- Ще бъда кратък. В Православната църква вероучителната власт принадлежи изключително на събора на епископите. В поместните църкви това най-често е техния Синод. До този момент нито един Синод на нито една поместна църква не е определил икуменизма като ерес. А ви напомням, че Църквата е непогрешима! Всеки опит на някакви светски лица, било то адвокати, художници или други, да оспорят и да си присвоят вероучителната власт на Св. Синод, е тежко прегрешение срещу Св. Дух, еднакво с бунта на Датан и Авирон срещу Мойсей в Стария завет. Ние помним как завършва той - земята се отваря и ги поглъща! Същата участ ще постигне всеки, дръзващ да посегне на вероучителните прерогативи на Св. Синод и да определя въз основа на своя лукав ум кой бил еретик, кой бил разколник, и т.н. Внимавайте!

- Вярно ли е, че Критският всеправославен събора, на който България не присъства, а Русия се оправда с нас - бил събор на ереси и еретици?

- Такова твърдение може да излезе само от устата на разколник и еретик! На Критския събор присъстваха 10 от всичко 14 (тогава) поместни църкви и решенията му еднозначно получиха църковна рецепция. Макар и да не се яви на Събора, и да не прие всички негови решения, Българската патриаршия е в пълно евхаристийно общение с участвалите 10 поместни църкви. Може ли да се съгласим, че нашата църква се намира в общение с еретици? Разбира се, че не! А пък тези, които правят такива внушения, а остават част от БПЦ, сами изобличават себе си в нечестие.

- Тодорови твърдят, че не са ничии агенти, а книгата им се появява за да прогледнат вярващите и да получат истинския отговор на проблемите?

- Може и да не са агенти, може и да са обикновени полезни идиоти, не знам... Но е очевидно, че тезите им удивително точно съвпадат с опорките на руската църковна и политическа пропаганда, и именно това накара ръководството на МО да им откаже достъп до Военния клуб. Книгата им няма да даде никакви отговори на вярващите, а ще ги обърка и фанатизира, довеждайки някои от тях дори до психоза. Посочих ви вече - нито една поместна църква, нито даже Московската патриаршия, не оспорва титлата и прерогативите на Вселенската патриаршия. Спорът между Москва и Константинопол по украинския въпрос не е дали последният има тези правомощия, а дали правилно и канонично ги е приложил в конкретния случай. Осъзнавате ли разликата? Тези двамата разколоучители събират една тълпа в зала, като правят сектантите, и я надъхват с ненавист срещу каноничната църква и нейните предстоятели, като сугестират в съзнанието на жертвите си паралелна реалност. Идете в Пловдив и ще видите отец Петър Еремеев от плът и кръв, възстановен в сан и служещ в църква. В съзнанието на тълпата от залата обаче това няма да е истина... Ще трябва сериозен специалист!

- Авторите на  "Българската Църква в Предпоследните времена" декларират, че в случая не става дума за политика, а за Христос, за истината и правия път - какво се крие зад тези клишета и общи фрази?

- И дяволът в рая е декларирал, че е загрижен за доброто на Адам и Ева, но накрая видяхме какво стана. Спасителят ни учи да съдим не по думите, а по делата. Тези господа не са оригинални. Всичките им внушения са взети от богатия арсенал на гръцките старостилни разколници. Но нека да видим делата на последните: разделени са на десетки "истинно-православни църкви", които се ненавиждат и се анатемосват една друга. Това ли искаме да се случи и с БПЦ?!

- Говорят за нов църковен събор, от 16 години не бил свикван, а дума не казват за старият патриарх Неофит и синодът носят главната отговорност за това?

- Църковен събор ще бъде свикан. Техните представители на него обаче ще бъдат незначително малцинство, ако въобще бъдат представени.

- Чувал ли сте за някаква всенародна анкета, според която вярващите искали за патриарх Гавриил Ловчански и или Даниил Видински?

- Да, видях я. "Всенародно" в нея са се включили по-малко от 2000 души. Каква е волята на останалите четири милиона и половина православни българи обаче не знаем. Независимо какво искаме аз, вие, или участниците в разни анкети, за патриарх ще бъде избран този, който получи мнозинството от гласовете в неделя, на 30 юни.

- Тодорови обявяват, че в Украйна се извършва геноцид и гонение на православните християни, но за тях такива са само послушниците на Московската патриаршия?

- Да, в Украйна се извършва геноцид и гонение на православните християни от страна на руските окупатори. На Путин вече беше издадена международна заповед за арест за престъпления срещу човечеството, ще го последват и други. Убеден съм, че и у нас на мнозина ще бъде потърсена наказателна отговорност по чл.419А НК.

- Как ще коментирате, че в два часа и половина дискусия нито една дума няма за жертвите в Украйна, за невинните, за агресора и насилника, кой е той – на езика на Христос и на Бог ли говореха тези светли личности?

- Събитието беше по същество поредна руска хибридна операция, така че темата за невинните жертви от руското нахлуване в Украйна е неудобна за организаторите. Освен това те, заедно с останалите си заблуждения, следват Дугин в неговата характеристика на войната като "свещена" и нравствено оправдана. Мисля, че поне единият от двамата го е заявявал неколкократно. Тук вече думата според мен има прокуратурата.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.