close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
ВМРО в Пловдив най-сетне се отърва от Славчо Атанасов
©
16:43 / 17.02.2021
700
Напрежение между ВМРО и НФСБ в Пловдив има от самото създаване на коалицията и това е заради различното отношение към Славчо Атанасов. Местната коалиция за кметските избори през 2019 година се казваше  - "Коалиция за Славчо Атанасов ВМРО и НФСБ“. Онези, които му викаха предател и смешник, си плюха в лицето още за местните избори през 2015 година, а после той стисна зъби и се съгласи Александър Сиди да е втори в депутатската листа през 2017-а. Точно Сиди му каза, че е бил много слаб кмет и не заслужава втори мандат. Както и заради  предателството на бившия кмет, напуснал ВМРО и създал бутиковата партия НИЕ.

Всички очакваха компромисите да приключат за последните местни избори, за да стане ясно кои са предателите и кои смешниците. Политическата логика сочеше, че ако противоречията са непреодолими, двете формации да изкарат свои кандидати за кметските избори. Ако е общ кандидат, да ликвидират проблема Славчо, който вече имаше две загуби на гърба си. Въпросът беше дали патриотите в Пловдив могат да изкарат фигура за кмет, различна от компрометирания Славчо Атанасов и да бъде избираема. Оказа се, че нямат друго решение, забравиха какво са говорили за "най-смешния кмет“ срещу по-дългосрочни политически дивиденти. Славчо беше жертван за трета поредна загуба, провалиха се и патриотите, свили се значително в Общинския съвет.

Единственият човек, който открито се противопостави на поредната кандидатура на Атанасов, беше градският лидер на ВМРО Борислав Инчев – той дори не отиде на представянето му от Каракачанов и Валери Симеонов. "Обща кандидатура ще увеличи напрежението“, каза тогава Инчев, прогнозирайки новата загуба на Славчо.

Раздялата между ВМРО и НФСБ най-вероятно ще коства нов депутатски мандат на Славчо Атанасов. При обща листа той отново щеше да я води, но сега ситуацията е драстично променена. Славчо може да е водач на листата на НФСБ и "Воля“, но шансовете му клонят към нула с новата формация.

За първи път ВМРО в Пловдив няма да разчита на Атанасов в предизборна битка. Това е тест за политическата тежест на бившия кмет, както и за бившите му партньори от ВМРО. Сега Александър Сиди може да поведе листата, освободен от напрежението, че се държеше за пеша на Славчо, който го направи и депутат. Няма го Атанасов и Сиди е освободен от задължението да обяснява защо преди години потъпка политическото си достойнство, за да се залепи за Славчо.

Но въпросите към Сиди остават, макар че едва ли някой ще му ги задава в предизборната кампания. Остават и рисковете, че върху водачеството му висят политическите компромиси, с които се добра до Народното събрание.

И всичко това за сметка на далеч по-чистата кандидатура за водач на Борислав Инчев, който в последните две години се утвърди като силния лидер на ВМРО в Пловдив.


За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.