close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Политика
Лица
Институциите
Анализи
Бизнесът
Прогнози
Спорт
RSS
Водещи новини
Костов объркан какво точно е избрал народът
©
14:48 / 03.10.2022
234
"Объркан съм по отношение на това, какво избра народът, защото нямам ясна представа за позиционирането на партиите по отношение на войната в Украйна и на върховенството на закона. Журналистите трябва да си поставят задачата да накарат вождовете и лидерите на партиите да се позиционират ясно по ключови въпроси. Трябва ли например да бъде сменен Иван Гешев или да напуснат ли руските войски украинските територии. Те се боят да се позиционират, за да не загубят избиратели. Това много ясно личеше от поведението на Корнелия Нинова, която трябваше едновременно да има мека позиция по отношение на агресията на Путин и въоръжаването на Украйна. Те се боят, защото не си познават избирателите и са отчуждени като елит, който не е сред хората", заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР.  

"Освен БСП, която е представител на носталгиците на посткомунизма, имаме и ДПС - символ на ДС. Аз не знам какво спечели ДСБ от участието си в последната коалиция. Нинова прави опити да измъкне БСП от тези, които се съпротивляваха на прехода, на бившия елит на БКП. Колко успява, тя си знае. БСП не изглежда тази партия, която развяваше черните знамена по време на ударите срещу Милошевич. ПП дължи отговор и ако не го намери, ще бъде зле за партията, както и за реформите, които се очакват. Бих участвал в един подобен анализ. Не виждам обаче точно кои реформи направи тази четворна коалиция за няколко месеца. Не видяхме и очакваната радикалност в политиката. В книгата си казвам, че вместо да се консолидира демокрацията, се консолидира мафията. Вчера гледах как анализаторите гледат да избягат от най-важния проблем - че мафията се консолидира и си създаде собствена йерархична пирамида със свои правила, различни от държавните. От там дойдоха и много от процесите на разпад в общество, навлизането на вулгарния език и на уличния жаргон. Коалиция с ДПС ще унищожи напълно "Демократична България". Има много ясно очертана възможност за управление, която каза Кирил Петков - тези, които свалиха правителството на промяната, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", да вземат и да управляват, защото имат мнозинство. Никой обаче не им е задавал ясните въпроси дали са проатлантици или пропутиниски формации. Никак не вярвам на позицията на предишните ни националисти, нито на "Възраждане", а ДПС е много фалшива либерална партия. За ГЕРБ е много неясно също, след като направи скоропостижно тръбопровода от Русия", каза още Иван Костов. 

"Независимо, че не приемам позициите на Костадин Костадинов, той е единственият политик, който ясно говори и зае политически позиции по време на кампанията, които от другите не чухме. Това е и една от причините за "засмукване" на избиратели на ИТН от страна на "Възраждане". Корнелия Нинова не смее да се позиционира, а от ИТН може и да не знаят, че трябва да заемат позиция. Силно ме впечатлява идеята на ПП да сложи край на прехода. Той ще настъпи, когато хората от посткомунизма станат малцинство, а не с подпис на Кирил Петков или на когото и да е другиго. Процесът на производство на гражданско общество върви. Видно е, че тези, които си позволяват да подкрепят Путин и режима му, са много малко и зле представени в парламента. Следователно и в обществото има все по-малко хора, които подкрепят путинския режим, който е реплика на съветския. От ДБ трябва да си дадат самокритична равносметка какво са направили, защото очевидно не се получава този авангард на промяната, въпреки комплиментите от някои хора. Най-вероятно ми се струва, че ни очаква изпокриване на всички политици. ГЕРБ много бързо ще загуби преднината си и ако има правителство, то ще падне", коментира бившият премиер.
За реклама: 0887 45 24 24 и juliana@mg24.bg
За контакти: 0700 450 24 и office@mg24.bg
©2020 Медия груп 24 ООД. zaplovdiv.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от zaplovdiv.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни . Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в zaplovdiv.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.